loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РАК НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Черен дроб, жлъчка

 

 

Причини за рак на жлъчния мехур

Ракът на жлъчния мехур в 70 процента от болните се развива на основата на предшествуваща холелитиаза. Ракът на жлъчния мехур се открива в две форми: аденокарцином (наподобяващ цветно зеле) или скир. Той обхваща дъното на жлъчния мехур или шийката на мехура. В последния случай бързо метастазира в черния дроб и жлъчните пътища.

Симптоми на рак на жлъчния мехур

В анамнезата на болния има данни за продължителна холелитиаза. С развитието на рака на жлъчния мехур болките стават постоянни; болните се оплакват от липса на апетит, появява се жълтеница, която прогресивно се засилва. Болните бързо отслабват. При обективното изследване в дясното подребрие се напипва плътен тумор с неравнаповърхност, болезнен. Ракът на жлъчния мехур дава рано метастази, като прораства и в близколежащите органи.

Ракът на големите жлъчни протоци - представлява сравнително малък тумор, който рано причинява появата нa механична жълтеница и увеличение на черния дроб. Най-често обаче ракът се развива в ampulla Vateri. Поради запушва не на ductus choledochus се появяват механична жълтеница, сърбеж по кожата, ахолични изпражнения, липса на уробилиноген в изпражненията. Характерно за рака на ampulla Vateri е интермитиращият характер на жълтеницата, което се обяснява с разпадането на рака и свободното изливане за известно време на жлъчката в дванадесетопръстника. Жлъчният мехур е препълнен с жлъчка, поради което се напипва като крушовиден тумор. Температурата може да се повиши. Черният дроб обикновено не се напипва.

Прогноза при рак на жлъчния мехур

Прогнозата на рака на жлъчния мехур и жлъчните пътища е лоша.