loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

УСТРОЙСТВО НА КОЖАТА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Кожни болести

Нека да припомним някои факти за  устройството  и функциите на нашата кожа.

Тя е един от най-важните органи, изпълняващ много функции, но основната е защитната - кожата е своеобразна бариера, ограничаваща проникването в организма на болестотворни бактерии, вируси и гъбички. Кожата е и особен индикатор за вътрешното състояние

на организма: стомашно-чревни и ендокринни заболявания, недостиг на витамини и минерали в храната, злоупотреба с алкохол и цигари, недостатъчна физическа активност - всичко това се отразява на кожата.

Кожата се състои от три слоя: епидермис, дерма и хиподерма

Епидермисът е външният слой, който виждаме и който предпазва повърхността на тялото ни, а той от своя страна се състои от пет слоя. Епидермисът възпроизвежда и изгражда клетки, които постепенно формират роговия слой, състоящ се от мъртви клетки. Клетките се "издигат" от по-долните слоеве към повърхността, изминавайки своя жизнен цикъл на развитие, стареене и умиране, наслагвайки се на повърхността, а отдолу се появяват нови, по-млади, за да заменят мъртвите. Сухите, отслюспващи се частички кожа, са 10 процента "стари" клетки, които се смесват с отделяните вещества от потните и мастните жлези. Колкото по-бързо се извършва обновяването на кожата, толкова по-привлекателна изглежда тя.

 

Храненето на епидермиса и отделянето на преработеното се извършва с помощта на мрежа от капиляри и лимфни съдове, намиращи се в слоя на дермата.

Чрез порите си, кожата постоянно отделя пот и мастни вещества; които образуват хидролипидното й покритие. Точно от него зависят еластичността и мекотата на кожата. Друго важно свойство на това покритие е защитата от агресивната външна среда. Показателят за концентрацията на водородните йони, рН, обикновено е в норма при стойности 5 - 6. Когато този показател се измени или хидролипидното покритие е нарушено, кожата се поврежда (тя започва да се стяга и да се напуква) и като резултат става възможно проникването на външни частици в организма, включително на бактерии и гъбички.

Дермата е кожата, която се намира под епидермиса; в този слой има две кръвоносни системи. Дермата съдържа колаген и еластин, които придават на кожата здравина и еластичност и помагат за поддържане на баланса на течности в кожните слоеве. А течностите, както и мазнините (липидите) са изключително необходими. Дермата е пронизана от множество потни и мастни жлези. Липиди се отделят от всички части на тялото, с изключение на стъпалата и дланите, където практически няма "смазка", а една от важните функции на потта (освен, например, подържането на телесната температура и т. н.) е да увлажнява роговия слой, да запазва и възстановява киселинно-основния баланс.

Хиподермата е най-долният слой на кожата, който предпазва мускулите и костите и участва в терморегулацията, в натрупването и запазването на хранителни вещества. Хиподермата се състои от мастни клетки, пронизани от мрежа от артериални, венозни и лимфни съдовемастния- слой, основният компонент на хиподермата, рядко предизвиква възторга на притежателите си, тревожещи се за фигурата си, но той е жизненонеобходим: в стресови ситуации, по време на болест или ниски температури, мастните клетки осигуряват снабдяването на организма с мастни киселини, необходими за неутрализиранто на последствията от екстремалните фактори.