loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТОКСИКОДЕРМИЯ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Кожни болести
Автор: admin   

Какво представлява обширната токсикодермия?

Обширната токсикодермия е опасно и тежко заболяване, което може да доведе болния дори до кома. Като начален момент в развитието на заболяването обикновено се явява приемът на лекарствени препарати (барбитурати, антибиотици и т. н.).

Какви са симптомите при обширна токсикодермия?

Общата слабост на болния нараства, появяват се оточни петна, болки в ставите, кръста, парене и болезненост на кожата в местата на поява на еритематозните петна. Част от петната придобиват синкаво-кафеникаво-сивкава окраска, сливат се. По други участъци на фона на хиперемията се появяват мехурчета, пълни със серознии серозно-кърваво съдържание. При механично въздействие епидермисът се обелва като компактен пласт, появяват се ерозии, които могат да заемат до 90% от цялата кожна обвивка. Поразената кожа има вид на изгорена с вряла вода. Външно такива болни наподобяват болните с изгаряния от II степен. В процеса са въвлечени и вътрешните органи: черният дроб, белите дробове, rnавният и гръбначният мозък. Смъртта може да настъпи на 2-то-20-то денонощие.

Какво е леченето на токсикодермия?

Лечението на токсикодермията е насочено към блокиране на алергена и възможно най-бързото му извеждане от организма. Вътрешно се предписват пикочогонни, слабителни и десенсибилизиращи препарати. Местно се прилагат емулсии против сърбеж, охлаждащи кремове и кортикостероидни мехлеми.

При обширни поражения на кожата външното лечение на болните е целесъобразно да се провежда открито (като при изгарянията). На болните се дава обилно количество течност богата на витамини и белтъчини храна. При поражение на лигавицата на устната кухина се предписват дезинфекциращи, стягащи и обезболяващи средства.