Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КИТАЙСКО ЗЕЛЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

 

 

Какви са особеностите на китайското зеле?

Китайското зеле образува изправена розетка и удължена, овална или елипсовидна зелка, крехка, плътна, нежна и много вкусна, със средна маса 1-1,5 кг.

Отличава се с къс вегетационен период. Някои сортове са по-ранни и от най-ранните сортове главесто зеле.

Вегетационният период в зависимост от сорта е от 50-60 до 80 дни. Разпространяват се холандски и японски хетерозисни сортове.

Какви са по-важните изисквания на китайското зеле към условията?

Китайското зеле изисква прохладен 'климат и не понася високи температури, които ускоряват образуването на цветоносно стъбло. От друга страна, не издържа на понижения на температурата под -3, -4 градуси. Изисква висока почвена и въздушна влажност, а също и плодородна струкурна почва. Развива се добре на рохкава, добре обработена влагоемна и плодородна почва.

Отглежда ли се китайско зеле чрез разсад?

Китайското зеле понася по-трудно разсаждане. Ето защо най-подходящо е отглеждането му чрез засяване на мястото, на което ще се култивира.

Може да се отглежда чрез разсад, ако семената се засеят в пластмасови кофички, напълнени с торово-почвена смеска. В кофичка се оставя по едно растение.

Kora и на какви разстояния се засява китайското зеле?

За пролетно отглеждане семената се засяват през март, от двете страни на кавала (тира), на гнезда, отстоящи на 20-25 см.

За есенно отглеждане се сеят към края на юли и през

август, също на браздова повърхност, но от едната страна на кавала, при разстояние между гнездата 30 см.

Когато преди сеитбата почвата е суха, извършва се предварителна поливка. след което се прекопава и се подготвя добре за сеитба. След прореждането растенията се

оставят по едно при пролетното засаждане през 15-20 см и при есенното - през 20-25 см. Сеитбена норма - 100 г семена на декар.

Какъв е режимът на отглеждане на китайско зеле и кога се получава реколтата от него?

Китайското  зеле се отглежда като цветното. Голямо внимание се обръща на поддържането на равномерна, постоянна умерена почвена влажност. При поливката се внимава да не се мокри основата на растенията, защото има опасност от загниване.

Зелките на ранното китайско зеле са готови за отрязване в края на май - началото на юни, а на есенното - през октомври-ноември. Те са подходящи за готвене, за приготвяне на прясна салата и на кисело зеле. Много добре се запазват в хладилник. Добивът от 100 кв. м е 300-400 кг, но може да достигне и 500-600 кг.