Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БАМЯ PDF Печат Е-поща
(4 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Бамя

 

Какво е по-важно в изискванията на бамята към условията на отrлеждане?

Бамята обича високите температури и горещото време. Семената й поникват едва при почвена температура над 15 градуси. Поради изключителната и топлолюбивост, се сее късно през пролетта (най-късно от всички зеленчукови култури) и дава по-добри резултати само в топлите райони: Пловдивско, Пазарджишко, Горнооряховско и др. Там, където лятото е прохладно, тя не успява да се развие добре.

Светлолюбива е. Интензивното слънчево греене е много благоприятно за нея. Не понася засенчване. Взискателна е и към влагата. При неполивни условия растенията остават дребни, дават незначителни добиви и некачествена продукция. Оптимална е обаче сравнително по-ниската въздушна влажност - 50-60 %.

Много е взискателна към почвата. Развива се добре на дълбоки, влагоемни и плодородни черно земи и льосови почви, които се торят редовно с оборски тор. На тежки и студени почви с близка подпочвена вода добивите са ниски.

Няма големи изисквания към предшественика. Много добре расте след култури, торени с оборски тор.

Какви са качествата на някои сортове бамя?

Каваклийска бамя. Наричат я още черна, дребна бамя.

Растенията са високи 2-2,2 м. Стъблото е зелено с 3-4 прибрани разклонения. То е покрито с остри, зелени космици. Плодовете в техническа зрелост са къси, дебели и издути, с тъмнозелен цвят и остри, груби космици. Семената са сравнително дребни, обли, масленозелени до черни, гладки или окосмени.

Каваклийската бамя е най-ранният местен сорт. Започва да дава плодове със 7-10 дни по-рано от другите. Младите и плодове се нижат и се сушат за консумация през зимата.

Лясковска (Цариградска) бамя. Тя е най-отглежданият у нас сорт. Стъблото е зелено, високо до 1,2-1,5 м, с 4-5 разклонения. Цветовете са по-едри от тези на Каваклийска бамя. Плодовете в техническа зрелост са дълги 5-7 см, тънки, нежни и крехки; по-бавно загрубяват от тези на Каваклийската бамя. Семената са сравнително едри, гладки, тъмнозелени.

Лясковска бамя е средно ран и добивен сорт, с качествена продукция,

Пловдивска (Червена) бамя. Стъблото е светлочервено, високо до 1 м. Листата също са светлочервени. В техническа зрелост плодовете са дълги 4-5 см, по-дебели са от тези на Лясковска бамя. Сравнително ран сорт, добивен, но се отглежда по-ограничено.

Как да се подготви почвата и какво да бъде торенето?

Подготовката на почвата започва от есента с дълбока обработка - оран или прекопаване с права лопата. Напролет, поради късната сеитба, на мястото се отглеждат ранни зеленчуци (зелен лук и чесън, спанак, репички и др.) или оставеното свободно място се обработва плитко няколко пъти, а при по-тежка почва се прави и плитка оран с брануване или грапене. После се набраздява на разстояние 70-80 см.

Торенето на бамята с минерални торове и с оборски тор осигурява получаването на високи и качествени добиви. С дълбоката есенна обработка се внасят 300-400 кг оборски тор, 4-5 кг обикновен суперфосфат, 2-3 кг калиев тор (когато почвата е по-лека)на 100 кв. м. През пролетта, преди сеитбата, може да се натори и с амониев нитрат

1-1,5 кг на 100 кв. м.

Ако е сухо, преди сеитбата се полива.

Кога и как се засява бамята?

Бамята се сее, когато акациите са вече цъфнали - края на май - началото на юни. Засява се ниско в откоса на кавала (тира), по-близо до браздата, на гнезда, отстоящи едно от друго на 30-40 см, по 3-4 семена в гнездо.

Може да се засее и така: в откоса на тира се отваря плитка браздичка, в която семената сс подреждат на разстояние 8-10 см.

Сее се и на двуредови ленти при разстояние между лентите 70 см, между редовете в лентата 40 см и между растенията в реда 15-20 см.

Дълбочината на засяване е 4-5 см. Сеитбената норма е 150-200 г на 100 кв. м,

Семената поникват при добра почвена влажност след 10-15 дни.

Какви са грижите за посева от бамя?

Преди поникването понякога се образува почвена кора. Тя се разбива чрез "сляпа" копан, най-добре с гребло.

След като младите растения поукрепнат, прави се първото окопаване, за да се затопли почвата и да се почистят плевелите. После се окопава още 1-2 пъти, Подхранва се 1-2 пъти с амониев нитрат по 2-2,5 кг на 100 кв. м. Не се допуска почвено засушаване и се напоява няколко пъти. Поливките са много необходими през периода на плодообрюуването, за да бъдат плодовете повече, по-нежни и по-вкусни,

Кога започват берит6ите на бамя и как се бере?

След 60-70 дни от поникването първите плодве са готови за откъсване. Берат се плодовете с дължина 3-5 см. Бере се всеки ден или през ден. Беритбите процължават до падането на първите есенни слани, Средният добив е 60-100 кг млади и крехки плодове от 100 кв. м.

 

Набраните плодове бързо загрубяват и затова трябва да се предлагат веднага на пазара. За да се изсушат, нанизват се на конец, потопяват се за няколко секунди в гореща (около 70 градуси) и подсолена вода, след което се изцеждат. Сушат се на сенчесто, сухо и проветриво място.