Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БАКТЕРИОЗА ПО ФАСУЛА И БОРБА С НЕЯ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 1.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зелен фасул

Дъждовното време (особено при силен дъжд, последван от горещо време) може да причини сериозна  вреда на фасулевия посев.

Болестта се проявява в две сходни форми: бактериозен пригор и ореолов пригор. Първите и прояви често не се забелязват, тъй като от нея загиват много кълнове, преди да се покажат над почвената повърхност. Често нападнатите семеделни листа, излезли над почвата, не се разтварят. Наричат се "змийски глави". По семеделите, листата, листните дръжки и бобовете се появяват дребни, мазни, тъмнозелени петна с неправилна форма. По-късно те се разкъсват и изсъхват. Петната по бобовете са вдлъбнати, червеникавокафяви, покрити с корица от изсъхнали бактерии. От бобовете бактериите проникват до семената и по тях се образуват жълтеникави петна с малки язвички.

Борба. Трябва да се засяват незаразени семена. Посевите се пръскат с 0,5 % купроцин. За да се засили действието на купроцина, прибавя се амониев нитрат – 100 г на 10 л разтвор. При дъждовно време се пръска през 8-10 дни. Използват се устойчиви сортове