Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ВЕРТИЦИЛИЙНО УВЯХВАНЕ И КОЛОРАДСКИ БРЪМБАР ПО ПАТЛАДЖАНА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Патладжан

 

От кои болести страда най-силно патладжанът и каква е борбата срещу тях?

Патладжанът се напада най-силно от вертицилийно увяхване и от столбур.

При болните от вертицилийно увяхване растения краищата или пространствата между жилките на най-долните листа избледняват и увяхват. По-късно увяхват целите листа и не само долните. Корените са здрави, но при забелване на кората в областта на кореновата шийка се вижда, че ликото и дървесината са кафяви.

Заболелите от столбур растения пожълтяват, а листата щръкват и се завиват нагоре. За няколко дни болните растения изсъхват и загиват. Когато се забели кората около кореновата шийка, ликото и дървесината са тъмнокафяви, като при вертицилийното увяхване, но при преглед на корените се вижда, че те са кафяви и с лесно смъкваща се кожица.

Борба. Срещу вертицилийното увяхване се използва здрав разсад, възможно най-ранно и по-гъсто разсаждане и редовно поливане с по-малка поливна норма. Отглеждане на по-тежки почви.

Срещу столбура патладжанът не се отглежда на ново-разработено място. Разсажда се възможно най-рано и по-гъсто. За да се ограничи прелитането на цикадките, които пренасят болестта, се засяват кулиси от царевица.

Каква е борбата срещу колорадския бръмбар, който напада силно патладжана?

Необходимо е да се наблюдава за появата на колорадския бръмбар, за да се напръска още преди възрастните насекоми да са снесли яйцата. Ако това се пропусне, борбата се извежда срещу ларвите. Пръска се с децис - 0,05 % (50 мл за 100 л вода), вазтак - 0,01 %, карате - 0,03 %, севин - 0,12 % (120 г за 100 л вода), данитол - 0,05 %, банкол 0,05 % и др. Посевът трябва да се наблюдава редовно и да се предприеме пръскане, когато на 100 растения се намерят 5-6 бръмбара и около 150 ларви.