Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТЮТЮНЕВА МОЗАЙКА И БОРБАТА С НЕЯ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 1.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

 

Обикновена (тютюнева) мозайка. Листата се прошарват от светлозелени и тъмнозелени неясно ограничени петна. Листната петура е с удължена периферия. Цялото растение изглежда по-светло, хлоротично. При някои сортове се наблюдава и слаба деформация на петурата.

По пипера в оранжериите, особено по шипките, често се наблюдава некротичната форма на обикновената мозайка, т. нар. стрик. По листата се образуват некротични петна, разположени в междунервните пространства или протпчащи по нервите. Сравнително едри, различни по форма, обикновено продълговати кафяви некротични петна се наблюдават и по стъблото. По време на плододаването некротични петна може да има и по плодовете.

Причинител на обикновената мозайка е тютюневомозаичният вирус (ТМВ) - Маттог tabacus, var. vulgarе, който е силно заразен. Заразява чувствителните сортове пипер във всяка възраст. Има много гостоприемници, поради което лесно се намират източници на зараза. Запазва се в растителните остатъци в почвата. Проникнал в растението, бързо обхваща всичките му органи. Има много щамове, които се различават по патогенността сп.

 

Борба с тютюневата мозайка. Обеззаразяване на семената с 2 % натриева основа в продълженпе на 10 miп. Производство на разсад върху пропарен субстрат или почва, в която няма остатъци от мозаично болни растения.