Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СТОЛБУР. БОРБА СЪС СТОЛБУРА ПРИ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

 

Столбур описание. Листата на болните растения жълтеят и се завиват ладиевидно. Понякога зелен цвят се запазва само около нервите им. В областта на кореновата шийка ликото и дървесината са светли, а корените кафяви, изприщени, с леко смъкващ се перидерм. Болните растения загиват.

Причинител на столбура е микоплазма, която се запазва в редица многогодишни растения, най-често в поветицата. Освен по пипера вреди по патладжана, доматите, картофите, морковите, целината и др. Разпространява се от цикадата Нуаlethos obsol etus, която има едно поколение годишно. Тя зимува по коренищата на поветицата и ако още като ларва е смукала сок от болни растения, може да разпространява болестта до края на живота си. Лети обикновено от средата на юни и през целия юли. В някои години миграцията й закъснява и отделни индивиди от това насекомо може да се намерят в началото на септември. Признаците на болестта се наблюдават около един месец след заразяването.

Столбурът се развива при всички срокове на засаждане на пипера на полето. По-силно вреди на късните посеви, особено при по-ранна миграция на цикадата преносител. По-големи поражения се наблюдават на места в близост до мери. В развитието на тази болест има цикличност - след периоди на силни епифитотии настъпват периоди на съвсем слабото и развитие.

 

Борба със столбура. В райони със силно разпространение на болестта пипер не се отглежда на участъци в близост до мерите. За предпазване от столбура е необходимо възможно най-рано и по-гъсто засаждане. През лятото се организират наблюдения върху миграцията на цикадата преносител. След появата и посевите пипер и една ивица около тях, широка до 100 т, се третират с инсектициди. Броят на третиранията и интервалите зависи от характера на действието на инсектицида и продължителността на летежа на насекомото.