Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ГРИЖИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ОТ ДОМАТИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Какви трябва да са грижите за доматовия разсад?

Около 5-6 дни преди поникването температурата в  парника се поддържа по-висока (22-25 радуса), но веднага  ще  се забележат първите кълнове, температурата се по-нижава с няколко градуса, примерно до 16-19 ос през деня и 10-12 ос през нощта. Този режим продължава 5-7 дни, докато семената масово поникнат. След това температурата се поддържа при облачно време 16-18 градуси, в слънчево време 22-25 градуси през деня и около 12-14 градуси през нощта. През целия период на отглеждане на разсада не трябва да се допуска повишаване на температурата и на влажността.

Ранният разсад се полива рядко, само като изключение при силно засушаване. След пикирането обаче растенията се поливат с канче, със затоплена вода.

При средно ранния и късния разсад влажността - почвена и въздушна, се поддържа умерена. Налага се и 1-2 пъти подсипване на разсада с торово-почвена смеска, която обаче не бива да е студена.

Около една седмица (десетина дни) преди разсаждането растенията се закаляват:

- проветрява се интензивно както в парниците, така и в полиетиленовите оранжерии, може да се отстранят и рамките през по-горещите часове на деня, а през нощта

температурата трябва да е около 10 градуса;

- почвите в парниците и оранжериите се засушават. Ден - два преди разсаждането разсадът се полива и се пръска предпазно срещу болести с 0,3 % пероцин или с

0,4 % купроцин.

Каква е вредата от етиолирането на доматовия разсад?

Етиолираният (изтегленият) разсад от домати се прихваща по-трудно, тъй като е по-чувствителен към влиянието на външните условия. Заедно с това плододаването закъснява, първото съцветие е с малко цветове и общият добив рязко се понижава.

Етиолираният разсад се познава по бледозеления цвят на листата, високото тънко стъбло и по-дългите между възлия.

Също така не по-малко важна причина за етиолирането  на разсада е отглеждането на прекомерно гъст разсад.

Поради недостатъчно осветление вследствие на сгъстява не разсадът се изтегля силно и се изнежва.Поддържането на висока температура и висока влажност в парника и оранжерията също е причина за етиолирането на разсада. Високата влажност е особено нежелателна към края на разсадния период.

Разсади, отглеждани в саксии в стаята, до прозореца, много често се изнежват и изтеглят. Те се нуждаят от по-вече светлина, проветряване, умерена влажност до леко эасушаване, прореждане и подсипване с позатоплена торово-почвена смеска или почва.

Какъв трябва да бъде готовият за разсаждане доматов разсад?

Готовият за разсаждане доматов разсад трябва да има „изпечен", здрав вид, да е закаляван поне една седмица пpеди изнасянето му, да.е висок 20-25 см, с дебело стъбло с едно добре оформено съцветие (когато е пикиран),къси междувъзлия и тъмнозелени листа, със здрави корени и с  почва около тях. С тези качества се отличава както пикираният, така и по-рядко засетият гъст разсад.

По кое вре се засаждат доматите за полско производство?

Ранните домати се разсаждат, когато почвената температура се повиши трайно около 10 С, или от 5 до 15 април в Южна България и след 20 април - в Северна България. С 15-20 дни по-рано се засаждат ранните домати под полиетиленови тунели.

Срокът за разсаждане на средно ранните домати е след 25 април и в началото на май. Доматите за късно производство се разсаждат около 5-и - 10-и юли.