Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК ДА ОТМЕРИМ ТОЧНОТО КОЛИЧЕСТВО ОТ ПРЕПАРАТИТЕ ЗА РАЗСТИТЕЛНА ЗАЩИТА? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Как да приготвим разтвора за пръскане?

При приготвяне на разтвори за пръскане трябва точно да се отмерва количеството от дадения препарат. Това е важно не толкова от икономична гледна точка, колкото по отношение на опазването на околната среда. Затова в никакъв случай не трябва да се приготвя разтвор с концентрация, по-висока от предписаната. Тъй като обикновено от дадения вид препарат за растителна защита е нужно твърде малко количество, точното му отмерване не е лесна задача. Затова към химичните препарати трябва да има и фабрично приложен съд за отмерване.

В никакъв случай за отмерване на химичния препарат не бива да се използват съдове от домакинството, като чаши, лъжици и др. Попаднали обратно в кухнята, те може да предизвикат отравяне.

Какво да използваме за отмерване на прахообразните препарати?

За отмерване на прахообразните препарати при домашни условия е най-добре да се използва т. нар. аптекарски метод, който се състои в следното: С помощта на домашната теглилка се измерват 100 г от препарата. Отмереното количество се слага на лист хартия и се разделя на две половинки, всяка от двете половинки се разделя на още две и така до получаване на необходимото количество.

Течните препарати се отмерват с помощта на градуиран стъклен цилиндър.

Количеството на прахообразните препарати се изразява в грамове (г), а на течните - в литри (л) [1 литър = 1000 мили-литра (мл); 1 см3 = 1 мл].

Концентрацията на разтворите се дава в проценти (%). На-пример за приготвянето на 10 л 1 %-ов разтвор от син камък са нужни 100 г син камък. За 3%-ов разтвор са необходими 300 г към 10 л вода.

 

Напоследък химичните комбинати улесниха работата на личните стопани, като предварително опаковат дадения химичен препарат в количество, необходимо за приготвяне на 10 л разтвор. Прахообразните препарати са в книжни торбички, а течните -  в ампули.