Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК СИ ИЗМЕРВАТ НИТРАТИТЕ В ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

 

Как се измерва съдържанието на нитратитe в зеленчуците?

Често се казва, че твърде многото нитрати в зеленчуците са вредни за здравето. Има ли начин да измерим нитратите в почвата и в зеленчуците?

Какво представлява колориметричното измерване?

Изследването на почвата за съдържание на азот или нитрати може да се извърши чрез бърз тест или в лаборатория. В специализираните магазини се продават комплекти за изследване на почвата, подходящи за проверка на градината и цветните субстрати. Установяването става колориметрично, т.е. въз основа на оцветяване на почвен разтвор.

От друга страна, разтворимият азот (нитрат) може да се измери точно в лаборатория. В този случай се взема почвена проба и незабавно се изпраща в лабораторията. Почвата трябва да е съвсем прясна, защото азотът, респ. разтворимостта на азота в почвата, може да се промени. Най-добре се свържете с почвена лаборатория, за да се информирате за начина на вземане на почвена проба и за изпращането и.

Какво представляват лентите за проверка на нитрати в изцеден сок?

 

Възможно е да се изследват и нитратите в растенията. Продават се помощни средства, подобни на лакмусовата хартия, прилагана за определяне на реакцията. Известни са лентите "Меркоквант", с които се проверява изцеден от растенията сок. Най-добре се информирайте в магазина или в лаборатория.