Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БОЛЕСТТА СЕЧЕНЕ ПО РАЗСАДА И БОРБАТА С НЕЯ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Кой е причинителят на болестта сечене по разсада и каква е борбата срещу нея?

Сеченето на разсада се причинява от няколко вида почвени гъби. Макар че от болестта страдат всички зеленчукови растения, по-чувствителни са краставиците, пипе рът, зелето и доматите. При отглеждане на по-ран разсад през януари-февруари, когато времето е влажно и студено и съоръженията не може да се проветряват редовно, разсадът прераства и лесно заболява от сечене. В основата на стъблото младото растение омеква, загнива и пада ка то отсечено. Болестта обхваща и съседните растения, те изсъхват и се образуват празни петна. Понякога от сече не заболяват и по-застарелите растения. Те не падат, тъй като изгнива само кората в основата на стъблото, но по късно увяхват и изсъхват.

Борба с болестта сечене по разсада. Семената за разсад се засяват по-рядко и в обеззаразената почва или в необеззаразена, но взета от място, където не са отглеждани зеленчукови култури. Веднага след сеитбата разсадната леха се полива с 0,5 %-ов бордолезов разтвор, 0,1 % син камък, 0,5 % оксихлорид или 0,06 % ридомил цинеб. Вместо това преди и след сеитба та, след като са покрити семената с торово-почвена смеска, се пръска с комбинация от 2 %-ов бордолезов разтвор + 1 % фундазол или 1 % метилтопсин.

Петната от изсечен разсад и растенията около тях на разстояние 5-6 см се поливат с 0,5 %-ов разтвор на гермизан насбайце или с 2-3 %-ов разтвор на син камък.

След един час полетите растения се изскубват и се отстраняват. Здравите растения се пръскат със смес от 0,1 % фундазол + 0,25 % ридомил цинеб или с 0,1 % фундазол + 0,15 % превикур.

Разсадните лехи се проветряват интензивно и редовно, за да просъхне почвената повърхност; парниковите стъкла се поддържат чисти, за да прониква повече светлина; при късните разсади не се прекалява с поливките.

Какво представлява лъжливото сечене и каква е борбата срещу  негo?

Лъжливото сечене прилича на истинското, но когато се изскубне болното растение, се вижда, че под повредената част стъблото е свежо, а не поразено, както е при истинското сечене. Лъжливото сечене се предизвиква от високи температури на повърхността на почвата около стъблото и при нередовно поливане на разсада. Среща се по-често при откритите разсадни лехи, а понякога и по откритите посеви.

Борба с лъжливото сечене по разсада. Поддържа се равномерна умерена влажност в парника и в разсадната леха. Понякога помага и засенчването на разсада.