Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТОРЕНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ. НАЙ-ВАЖНИ ТОРОВЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Защо трябва да се полагат големи грижи за торенето на зеленчуковите растения?

Това е така, защото:

1. За сравнително кратък период зеленчуковите култури формират високи добиви от единица площ, поради което се нуждаят от големи количества хранителни вещества.

2. Кореновата система на много зеленчукови растения има по-слаба усвоителна способност. Освен това в повечето случаи тя е разположена в по-горния почвен слой, където колебанията на влагата са по-значителни. Това затруднява използването на хранителните вещества, съдържащи се в почвата.

З. Градинарят използва много интензивно площта на зеленчуковата градина, поради което почвата обеднява бързо.

Какво е значението на азота за храненето на зеленчуковите растения?

Азотът е един от най-важните елементи при храненето на растенията. Той влиза в състава на аминокиселините, от които са изградени белтъчините. На него се падат 16-18 % от белтъчините, необходими за растежа на всички вегетативни части на растението и за плодообразуването. Азотът стимулира растежа, удължава вегетационния период, забавя остаряването на листата, задържа узряването на плодовете. Едностранчивото внасяне на високи дози азот влошава качеството на продукцията, повишава нитратите, намалява захарите, сухото вещество и съдържанието на витамин С, влошава съхраняемостта на зеленчуците. При недостатъчно азотно хранене обаче се забавя вегетативният растеж, съцветията стават слаби, листата - светлозелени, влошава се и химичният състав на зеленчуците.

Какво значение има фосфорьт в храненето на зеленчуковите растения?

Фосфорът е съставна част на сложните белтъчини, които изграждат клетъчното ядро. Той влияе благоприятно върху растежа, плододаването, натрупването на захари и скорбяла, качеството на продукцията. При достатъчно азотно хранене ускорява зреенето на плодовите зеленчуци. При голям недостиг на фосфор растежът на растенията спира.

Какво е значението на калия при храненето на зеленчуковите растения?

Калият е важен фактор за създаване на тургор и на осмотично налягане на растенията. Той е необходим за образуване на плодовете и за по-активна асимилация. Нуждата на растенията от калий е особено голяма във влажни години с недостатъчно слънце. При такива условия калият повишава устойчивостта на зеленчуковите растения към някои болести, особено към гъбните, и влияе положително върху ранозрелостта. При почва, не толкова бедна на калий, торенето с калий повишава устойчивостта на растенията към болестите, защото с това се отстранява едностранният излишък на азот, при който склонността им към гъбните болести е повишена.

При остър недостиг на калий растежът се забавя.

Каква е ролята на калция в храненето на зеленчуковите растения?

Калцият възстановява физиологичното равновесие на хранителния разтвор, чието нарушение може да се отрази отрицателно върху кореновата система на растенията. Калций в хранителния разтвор е необходим и за храненето на растенията с азот, даден под формата на амонячни соли, какъвто е например амониевият нитрат. При наличие на калций в почвата,растенията по-лесно понасят киселата реакция на почвения разтвор. При остър недостиг на калций листата на зеленчуковите растения остават дребни, завиват се или се подгъват нагоре по периферията, стават бели (хлоротични), а по-късно подгарят.