loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТУРШИЯ БЕЗ ВАРЕНЕ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

 

 

Шарена смесена туршия

Продукти:

4-5 кг зелени пиперки зелени домати и,1 зелка, 1 глава карфиол, 1-2 кг дребни тиквички, 1 кг моркови, 1 кг зелен фасул, 3-4  глави керевиз, листа от керевиз, 3-4 китки магданоз, заедно с корените, 1-2 китка копър, черен пипер на зърна, 790-800 г сол.

Начин на приготвяне

Зеленчуците измиваме и почистваме. Дръжките на пиперките се отрязват ниско и частта  към семето се пробожда на 1-2 места с игла. Доматчетата също се набождат на 2-3 места, керевизът и зелето се нарязват на резени, морковите и зеленият фасул на парченца, карфиолът се накъсва на цветчета, а тиквичките се оставят цели. Подготвените зеленчуци се разбъркват с подправките и се нареждат в предвидените съдове. Заливат се с горещ разтвор от солта и 15 л вода. Най-отгоре се слага китка копър и чиния, а върху нея измит с кипяща вода камък, за да притиска зеленчуците под саламурата. Оставя се на място със сравнително постоянна температура.

На 20-21-ия ден саламурата се източва, прибавят се 150 г сол и 1/2 пакетчета лимонена киселина или сокът от 2 лимона, кипва се, оставя се да се охлади и туршията се залива отново. След 1 седмица е готова за консумация.