loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК ДА ПОДЪРЖАМЕ СЪРЦЕТО ЗДРАВО? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

Какъв трябва да бъде дневния хранителния режим ?

За поддържане на сърдечната дейност е необходимо достатъчно и пълноценно хранене, а не гладуване. Както гладуването, така и обилното хранене, което води до зат­лъставяне, са вредни за сърцето.

Колко пъти на ден трябва да се храним, за да бъде сърцето във форам?

Трябва да се хра­ним бавно, по малко (5-6 пъти дневно). Последното хране­не трябва да е поне 3 часа преди лягане и да не е обилно. Да се избягват храни, които образуват газове в червата. Ястията да се приготвят без сол и без силни подправки. Могат да се употребяват сладък червен пипер, магданоз, чубрица, джоджен, дафинов лист, малко оцет, диетична сол (с нея не се готви ястието, а се соли при поднасянето). Добре е след обяда да се осигури почивка от 1 час, но да не се ляга веднага след хранене, а да се направи малка разходка от 30 минути и тогава да се почива. Да се ограни­чават течностите - общо за деня, с храната и за пиене трябва да се съберат 1,5 л течности. Супите да са гъсти и в по­малко количество.

Сутрин да не се консумира повече от 200 г чай или мля­ко.

Кои храни са важни за сърцето?

Разрешени храни - прясно агнешко, пилешко, телешко, говеждо от нетлъсти видове, като месото предварително се сварява, бульонът се отстранява и едва тогава се готвят ястията.

Месо се яде само на обяд - до 100 г. Добре е 2 пъти седмично да има вегетариански ден.


Колбаси - варени кренвирши, варен телешки салам, ва­рена нетлъста шунка.

Риба - нетлъсти видове (пастърва, мляна, бяла риба, попчета, калкан).

Мазнини - само растителни, но в ограничено количе­ство. При по-млади хора е разрешено и малко краве мас­ло, а при възрастни - само за подобряване на вкуса на ня­кои ястия (макарони, пюрета).