loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПИЕЛОНЕФРИТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Бъбречни болести
Article Index
ПИЕЛОНЕФРИТ
Причини за пиелонефрит
Симптоми на остър пиелонефрит
Диета при остър пиелонефрит
Лечение на остър пиелонефрит
Хроничен пиелонефрит
Симптоми при хроничен пиелонефрит
Разпознаване на хроничен пиелонефрит
Прогнози при хроничен пиелонефрит
All Pages

 

Описание на пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително  заболяване на бъбречната тъкан на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният процес обхваща и лигавиuата на пикочния мехур – цистопиелонефрит. Приема се, че пиелонефриът е най-честото единично заболяване на бъбреците. Той е особено чест в детската възраст у момичетата, в зрялата възраст у жените и  в по-напреднала възраст у мъжете. Тези възрастови отлики се обуславят от някои анатомични и функционални особености. Големият брой заболявания от пиелонефрит у малките момиченца се обуславя от някои аномалии на пикочните пътища, лоши хигиенни навици и замърсявания. По-голямата честота на пиелонефрита у жените е резултат на редица особености в устройството и функцията на пикочната им система и на бременността. При възрастните мъже болестта е най-често последица от застоя на урината при увеличение на простатната жлеза. Към заболявания от пиелонефрит предразполагат редица общи заболявания - захарна болест, хроничен колит, обменни и ендокринни болести, медикаментозни увреждания, бъбречнокаменна болест, затруднения в оттичането на урината.


 

Причини за пиелонефрит

Най-честите причинители на пиелонефрита са чревните бактерии. През последните години обаче все по-често се наблюдават инфекции и с други микроорганизми включително вируси и гъбички. Заразяването на бъбреците може да стане по кръвен път и (по-често) възходящо от пикочния мехур и долните пикочни пътища.

Остър пиелонефрит. Острият пиелонефрит се среща по-често при децата и през време на бременност. Той е често усложнение и на някои диагностични или лечебни манипулации върху пикочните органи - катетеризиране, разширяване. В повечето случаи острият пиелонефрит се проявява с характерната клинична тройка- втрисане, болка в кръста, смущения в уринирането (често уриниране с болка, парене и напъни). Общото състояние е различно засегнато.


 

Симптоми на остър пиелонефрит

При малките деца и старите хора острият пиелонефрит може да се изяви нетипично - с повръщане, болки в корема, диарии, гърчове, задръжка на урината. При подозрение за остър пиелонефрит болният трябва да се постави на легло. Поставянето на топло на кръста, пикочния мехур и краката облекчава състоянието.


 

Диета при остър пиелонефрит

Дава се обилно количество топли течности - чай от мента, лайка, шипки, горнобанска вода, плодови сокове, разредени компоти. Храната  трябва да бъде лека - кисело мляко, плодове, зеленчуци (без спанак, киселец, лапад).


 

Лечение на остър пиелонефрит

Лечението трябва да се провежда само от лекар, и то според вида на инфекциозния причинител. Лечението трябва да бъде системно и продължително - в няколко курса, тъй като острият пиелонефрит има подчертана склонност да се повтаря.

Хроничен пиолонефрит

Преходът от остър в хроничен пиелонефрит може да стане по няколко начина. Сравнително рядко се наблюдава непосредствено преминаване от остра в хронична фаза. Haй-често хронифицирането става по пътя на повторни обостряния и недобре и недостатъчно лекуван остър пиелонефрит. При голям брой болни пиелонефритът започва в единия бъбрек (най-често в десния), но скоро обхваща и другия.


 

Симптоми при хроничен пиелонефрит

Клиничните прояви  на хроничния пиелонефрит в началото са нетипични и многообразни. Болният дълго време има само общи оплаквания - слабост, болки в кръста, леко повишавания на температурата, често уриниране (нерядко без смущения). Болният изглежда бледен, леко подпухнал. При жените се явяват нарушения в менструалния цикъл. Не са редки и незначителни повишавания на кръвното налягане. В други случаи преобладават невротични оплаквания - главоболие, безсъние, раздразнителност, неустойчивост на настроението. Поради нехарактерните изяви болният от хроничен пиелонефрит дълго време бива лекуван за неврастения и анемии или излишно бива опериран за отстраняване на огнищни инфекции – сливици, зъби, апандисит.


 

Разпознаване на хроничен пиелонефрит

Истинският характер на заболяването обикновено се изяснява при изследване на урината по друг повод - бременност, грип, ангина. В много случаи хроничният пиелонефрит е случайна и неочаквана находка у здрави наглед хора. Находките в урината през ранните фази на хроничния пиелонефрит са непостоянни и могат за известно време да липсват, поради което са необходими многократни изследвания. От значение за лекуването е търсенето в урината на причинителите на заболяването посредством многократни бактериални посевки. Липсата на бактерии в урината обаче не изключва заболяване от хроничен пиелонефрит. От значение за изясняване на заболяването са изследването на кръвта, рентгеновото и изотопното изследване на бъбреците. Разпознаването на хроничния пиелонефрит е трудна задача и изисква ранна намеса на лекар. В комплексната диагностика на заболяването трябва да се имат пред вид и предразполагащите моменти - на първо място пикочнокаменна болест, захарна болест, бременност, аномалии на пикочните пътища.


 

Прогнози при хроничен пиелонефрит

Протичането на хроничния пиелонефрит обикновено е затегнато - продължава години наред със сменяващи се периоди на подобрение и влошаване. Влошаванията могат да настъпят наглед безпричинно, но по-често се обуславят от допълнителни инфекции, простуди, нарушения в диетата, бременност. Без лечение хроничният пиелонефрит завършва почти винаги с бъбречна недостатъчност.

Режимът и диетата при хроничния пиелонефрит се покриват с тези при хроничния нефрит. Поради наличието на инфекция се налага и противобактериално лечение. Изборът на съответния медикамент, дозировката и тактиката на лечението са от компетентността на лекар. В тежките и напреднали случаи се налага болнично лечение на пиелонефрита.