loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Фимоза PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Хирургически болести

Описание на фимоза

Фимозата обикновено е вродено заболяване на мъжкия полов член, но понякога може да се развие и по-късно. Проявява се със стесняване на кожния отвор на върха на члена,  което пречи за свободното излизане на главата. Когато стеснението е  силно изразено, получава се затруднено  уриниране  и раздуване на кожичката. Урината се задържа около главата на члена и  областта се възпалява.

Последици от фимоза

При възрастните мъже силно проявената фимоза може сериозно да възпрепятствува половия живот у мъжа.

Лечение на фимоза

При деца отстраняването на фимозата  може да се получи чрез разширяване. При тези  степени на фимоза е необходима операция (обрязване), която позволява кожата  около члена да се издърпва напред.

Причини за парафимоза

Парафимозата е състояние, при което стеснената кожичка  е била изтеглена насилствено назад, главата на члена се заклещва в тесния пръстен, не може да се върне и отича. Парафимозата възниква най-често при полово сношение или онаниране. Ако заклещването не се отстрани своевременно, главата на члена може да некротизира. В самото начало на заклещването може да се опита внимателно освобождаване на главата през тесния кожен отвор. Ако това не се удаде, се прибягва до операция.