loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ТАХИКАРДИЯ. Синусова тахикардия PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Сърдечно-съдова система
Article Index
ТАХИКАРДИЯ. Синусова тахикардия
Описание н асинусова тахикардия
Диагноза на синусова тахикардия
All Pages

 

Тахикардия. Описание на синусова тахикардия

Нормалната честота на сърдечната дейност е между 64-76 систоли в минута. Всяко по-продължително учестяване на пулса се определя за тахикардия. При синусовата тахикардия сърдечната дейност се учестява 100 до 120-140, а в редки случаи и до 180-200 систоли в минута. 

Причини за синусова тахикардия

Причините на синусовата тахикардия могат да бъдат най-различни.

1. Силно понижен ваготонус, например при вълнения.

2.Силно повишен симпатикотонус. Симпатиковият нерв се възбужда при хипертиреози, нервни и психични възбуди, кортико-висцерални смущения, продължително изправено положение на тялото.

3.Директно увреждане на синусовия възел при различни интоксикации и инфекциозни процеси.

4.Вродено състояние, което се проявява често при ортостатизъм /изправено положение/

При повишаване на температурата се развива и тахикардия, на 1 градус - 6-8 систоли, вследствие на дразненето на синусовия възел от топлата кръв.Тахикардията при сърдечни заболявания е изключително често явление, но в тези случаи, тя е само приспособителен механизъм - дължи се на дразненето на отворите на вените от повишения кръвен натиск.Тахикардията намалява значително полезния ефект на  сърдечната дейност-намалява систоличния обем, нарушава и намалява храненето на миокарда.

Диагноза на синусова тахикардия

Тахикардията често пъти протича без оплаквания. В други случаи болният има сърцебиене и натиск в сърдечната област. Той се уморява бързо. Обективно се установяват ускорена правилна сърдечна дейност правилен пулс. Намират се данни за основното заболяване.