Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ГРИЖИ ЗА ЗИМНА МАРУЛЯ И ЗИМНА ГЛАВЕСТА САЛАТА PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Маруля

 

Как да се подготви мястото за отглеждане на маруля

и на главеста салата?

При отглеждането на маруля и на главеста салата като зимна култура непосредствено след прибирането на предшественика мястото се обработва дълбоко и се внасят 150-200 кг добре разложен оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор или 15 кг дървесна пепел на 100 кв.м.

За отглеждане на пролетна маруля и на главеста салата мястото се подготвя от есента с дълбока обработка и внасяне на торове, а през пролетта почвата се поддържа рохкава и чиста от плевели. Когато се отглеждат като есенна култура; заедно с дълбоката обработка е достатъчно внасянето на 2-3 кг суперфосфат и 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв.м.

На каква повърхност се разсаждат марулята и главестата салата?

За разсаждане на зимната главеста салата се правят високи лехи, широки 1,2-1,8 м,  с  50 см пътека между тях.

За целта може да се използват и фитарии, но когато почвата е лека и мястото е по-проветриво.В противен случай съществува опасност от развитието- на болестта мана.

За останалите начини на отглеждане на марулята и на главестата салата се правят фитарии - при по-лека и по- лесно затопляща се почва, или тирове (кавали) - при по- тежка и по-студена почва.

По-целесъобразно е зимната маруля да се отглежда на тирове, тъй като на тази повърхност растенията са по-добре защитени от зимните студове и ветрове. За направа на тировете мястото се набраздява на разстояние 60 см.

Kora и на какви разстояния се разсаждат зимната маруля и зимната rлавеста салата?

Зимната главеста салата се разсажда след 10 октомври - докъм 20-25 октомври, на разстояние 25 х 25 см. По-ранното и разсаждане не е целесъобразно, тъй като расенията зазимуват много напреднали в растежа си.

Краят на септември и началото на октомври е срокът за разсаждане на зимната маруля. Засажда се от двете страни на тира шахматно на 25-30 см растение от растение.

Сроковете за разсаждане трябва да се спазват с оглед  доброто  вкореняване на растенията - предпоставка за успешното им презимуване.

Koha и на какви разстояния се разсаждат пролетната  и есенната маруля и главестата салата?

При отглеждане като пролетна култура марулята и главестата салата се разсаждат в зависимост от района през март до началото на април, на разстояния 30 х 25-30 см за марулята и 30 х 20 см за главестата салата. Когато се отглеждат на тирове, растенията се засаждат от дветестрани на тира шахматно.

За есенно производство марулята и главестата салата се разсаждат през втората половина на септември. Разстоянията на разсаждане са като при пролетното отглеждане.

Защо марулята и главестата салата се засаждат плитко?

Марулята и главестата салата трябва да се засаждат на дълбочина, на каквато са били в парника или в разсадната леха. Така вегетационният им връх остава свободен. Дълбокото засаждане със зариване на вегетационния връх с почва води до неправилен растеж и до деформиране на главите.

Как се поливат марулята и rлавестата салата, когато се разсаждат?

При разсаждането есенната и зимната маруля и главестата салата се поливат или с течаща вода в неголямо количество, ако почвата е суха и времето топло, или с канче от корен на корен при по-добра почвена влажност.

Зимната главеста салата, разсаждана на високи лехи, се полива с канче.

При засушаване и по-значително затопляне на времето пролетната маруля и главестата салата се поливат при разсаждането с течаща вода. По-често обаче след разсаждането растенията се поливат на ръка, с канче. Поливката трябва да се извършва внимателно, без да се затлачват

растенията.

Какви rрижи се попагат за зимната маруля и за зимната главеста салата?

Около две седмици след разсаждането, след като загиналите (пропадналите) растения са подсадени и са се прихванали, се извършва първото окопаване. Окопава се с чапа плитко и внимателно. Растенията, зарити при засаждането, се освобождават от притискащата ги почва.

Заедно с окопаването се извършва подхранване с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м. По-високите дози азотен тор не са полезни - намалява се зимоустойчивостта на растенията

В края на декември или през януари, когато настъпят големите студове, лехите с главеста салата се покриват с полиетиленови тунели. Много важно е да се осигури добро проветряване в тунелите. През топли дни полиетиленът се отстранява или се повдига частично (на места). Оставянето на полиетиленовото платно в слънчево време е причината за изтегляне, изнежване, засушаване и загниване на растенията.

Зимната маруля не се покрива с полиетиленово платно.

През пролетта при първа възможност за работа в градината марулята и главестата салата се подхранват с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м.   Почвата се разрохква.

Полива се през пролетта при засушаване - изобщо трябва да се създаде умерен воден режим на почвата. Когато са се образували главите, не са желателни честите поливки с оглед избягване на гниене на листата и на главите и образуване на спорите на болестта мана.