Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЦВЕТНО ЗЕЛЕ ЗА КЪСНО ПРОИЗВОДСТВО PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

Кога се разсажда цветното зеле за късно производство?

Срокът за разсаждане на цветното зеле за късно производство трябва да се спазва, за да се получат добри резултати. Разсажда се в края на юни и в началото на юли, не по-късно от 10-и юли. Всяко забавяне води до забавяне на образуването на главите, което през години със студена есен може да бъде фатално.

Каква е подготовката на почвата за производство на късно цветно зеле?

Подготовката на почвата за късното цветно зеле не е по-различна от подготовката за средно ранното и късното главесто зеле. Преди разсаждането почвата се набраздява на разстояние 60-70 см.

На какво разстояние се разсажда късното цветно зеле?

Отглежданите у нас сортове Ерфуртско джудже и Сулримакс образуват висока и силно облистена розетка. Поради това изискват не по-малки от следните разстояния на

отглеждане: между редовете 60 см, а между растенията в

реда 45-50 см. Така на 100 кв.м се разсаждат около 330 растения. При по-гъсто засаждане образуването на главите се забавя.

Кои  са по-важните грижи при отглеждането на късното цветно зеле?

При отглеждането на късното цветно зеле почвата трябва да се поддържа редовно рохкава и чиста от плевели. Окопаването не бива да се прави много дълбоко, тъй като цветното зеле има сравнително плитко разположена коренова система. Правят се 2-3 подхранвания с по

1,4-2 кг амониев нитрат на 100 кв.м. Заедно с това 1-2 шербетувания с говежди или птичи тор са много благоприятни. Редовното поливане е от голямо значение. Не бива да се допуска засушаване. Полива се обикновено един път седмично, а при по-леки почви и при по-големи горещини - и два пъти седмично .Освежаването на растенията чрез оросяване с маркуч е особено полезно.

Кога и как се прибира късното цветно зеле?

Прибирането на късното цветно зеле започва в края на септември и продължава до края на октомври - началото на ноември.

Извършва се през 4-5 дни. Масовото прибиране е около средата на октомври.

Главите се изрязват с 5-6 розетни листа, които впоследствие се подрязват близо до повърхността на главата.

Какъв добив може да се очаква от късното цветно зеле?

Обикновено от 100 кв.м късно цветно зеле се получават 180-200 кг стандартни глави, но добивът може да достигне и 250-350 кг. През неблагоприятни години - атмосферно засушаване, ранно настъпване на зимата, големи горещини и др. - добивът може да се понижи с 40-50%.

 

Кои са по-важните болести и неприятели по цветното зеле и как се води борба срещу тях?

Цветното зеле се напада от същите болести и непри, ятели, от които се напада главестото зеле.