Потребителско меню 

 

 

 

 

 

МАНА ПО ЗЕЛЕТО. РАЗТВОРИ ЗА ПРЪСКАНЕ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

Какви повреди по зелето причинява болестта мана и каква е борбата срещу нея?

Маната е гъбна болест. Напада всички органи на растенията. По листата, дръжките и зелките на нападнатите от мана растения се появяват жълтеникави петна, които във влажно време се покриват със сиво-бели спори на гъбата, причинител на болестта. По-късно петната засъхват и прегарят. Заразените зелки, в които гъбата прониква, са много нетрайни при консервиране. Влажното време и температура 10-15 ос стимулират развитието на болестта. През лятото, въпреки високите температури, утринната роса благоприятства болестта.

 

Борба. Прилага се рядка сеитба при отглеждане на разсада, който силно страда от болестта. Разсадът се отглежда на здрава почва. В парника се проветрява. Възможно  най-ранно се разсажда ранното зеле и немного рано късното. Разсадът на възрастните растения се пръска с 0,3-0,4 % пероцин, 0,25 % ридомил цинеб, 0,15 % алиет или шампион, 0,2 % дитан и др., с прибавяне на "Веро" - 0,05 %, като намокрител.

 

Разсадът се пръска всяка седмица, а възрастните растения - при дъждовно време през 8-12 дни. След прибиране на реколтата се събират и се унищожават остатъците.