Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЕЛЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеле

Какви са по-важните изисквания на главестото зеле към топлината?

Зелето е хладолюбиво растение. Оптималната температура за растежа му е 18-20 градуси. При температура 30-35 градуси растежът се задържа и се удължава периодът до завиване на зелките, а процентът на растенията, необразували зелки, се увеличава. Понася понижаване на температурите до -5, -8 градуси, а някои сортове до -15 градуси. Най-студоустойчиво е във фаза на розетка.

За да цъфти, зелето трябва да се яровизира за определено време. Яровизацията протича при температура 5-10  градуси. Стадият на яровизация започва да преминава в растенията през есента , когато настъпи понижаване на температурата под 8-10  градуси.

Защо някои сортове ранно главесто зеле започват да цъфтят преди да са образували зелки?

Предивременното стрелкуване (образуване на цв етоносни стъбла) се случва при някои сортове ранно зеле с кратък яровизационен стадий. Наблюдава се, когато пролетта се отличава с продължителни ниски положителни температури. Голямо значение за това има и възрастта на разсада - възрастният, престарял разсад се яровизира бързо. Освен това разсад от ранно зеле, отглеждан продължително при ниски положителни температури (5-10 градуси), също образува цветоносни стъбла, преди да са се завили зелки. Понякога при продължително влияние на ниските положителни температури стрелкуват и част от растенията на зимното зеле, отглеждано за ранно производство.

Как главестото зеле се отнася към светлината?

То е светлолюбиво растение. Интензивността на слънчевото греене е фактор, който влияе върху добива. При засенчване се образуват рехави зелки. Особено неблагоприятно се отразява недостигът на светлина върху младия разсад.

На какво се дължи високата взискателност на главестото зеле КЪМ влажността?

Високата взискателност на главестото зеле към влажността се определя от неговите морфологични особености: разклонената предимно в горния почвен слой коренова система и голямата до 1,5 кв.м и повече изпаряваща листна повърхност. Най-взискателно към почвената и въздушната влажност е през периода на завиване на зелките. Оптималната почвена влажност за растежа е 80-90 % от пределната полска влагоемност, а оптималната въздушна - 60-90 %. Българските сортове главесто зеле са по-устойчиви на атмосферно засушаване от европейските.

На какви почви главестото зеле расте най-добре?

Плодородните, проветриви, влагоемни, средно тежки почви с близка до неутралната реакция създават най-благоприятни условия за растежа и развитието на главестото зеле. На силно преовлажнени почви поради лоша аерация растежът на зелето се забавя, листата добиват антоцианова пигментация и зелки не се образуват. Бедните песъчливи почви, както и киселите почви също са неподходящи за отглеждането му.

 

Какво е отношението на rлавестото зеле към някои хранителни вещества?

Главестото зеле има повишена взискателност към азота и калия. Едностранчивото азотно торене обаче поради натрупването на нитрати влошава качеството на зелките. За растежа на кореновата система особено важно е съдържанието на достатъчно количество фосфор в почвата. Торенето с оборски тор влияе много положително върху повишаването на добивите.

Кои растения са добри предшественици за главестото зеле?

 

За ранното зеле подходящи предшественици са доматите, пиперът, краставиците, тиквите и др., а за средно ранното и късното - тези, които освобождават по-рано площта, като зелен грах, ранни картофи и др.