Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БАКЛА PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Бакла

 

бакла, отглеждане на бакла

 

Какво е по-особено в изискванията на баклата към условията на отrлеждането?

Баклата е много студоустойчиво растение. Издържа без повреди до -6, -8 градуса. Добре понася и горещините. Оптимални за растежа и плододаването и са по-умерените температури - около 20 градуса.

Много е влаголюбива. Обича високата почвена и въздушна влажност. Особено взискателни към влагата са дребносеменните сортове. Най-голяма е нуждата от влага в началния период на вегетацията до цъфтежа.

Расте добре на различни почви, но предпочита дълбоките, по-тежки и богати с органични вещества почви. На бедна почва расте слабо и дава нисък добив. Не понася и киселите почви.

Изискванията и към предшественика, торенето и обработката на почвата са като при другите бобови растения - фасул и грах.

Какви са качествата на някои сортове бакла?

Хиоска. Растенията са високи 1-1,2 м. Цветовете са по 4-5 заедно. Бобовете се образуват главно по долната част на стъблото. Те са едри, тъмнозелени, месести и крехки. Семената са много едри, силно сплеснати, светлокафяви.

Високодобивен и ран сорт, изпреварва местните сортове със 7-10 дни.

Застъпени са още сортовете Местна едрозьрнеста бакла, Берил, Трифорд уайт (последните два са чужди, дребнозърнести, предназначени за консервната промишленост), както и някои местни дребнозърнести сортове.

Kora и как се засява баклата?

Баклата може да се сее предзимно и рано през пролетта. Предзимната сеитба е подходяща повече за районите с по-мека зима (главно в Южна България). Сее се късно през есента, в началото на ноември, на браздова повърхност, при разстояния между браздите 60-75 см. На южния или източния склон на кавала се отваря браздичка, в която семената се засяват на 7-8 см едно от друго; зариват се на дълбочина 5-6 до 8 см. Може да се засее и на гнезда, като фасула, по 2-3 семена в гнездо.

Засява се и на равна повърхност при същите разстояния. Предзимно може да се сее и на неполивна площ.

Пролетната сеитба се извършва в края на февруари - началото на март. Сее се на бразди (или редово на равна повърхност, когато има възможност за дъждуване). Разстоянията са като при предзимното засяване.

За засяването на 100 кв. м са необходими от 1,5 до 2,5 кг (в зависимост от едрината на семената).

Какви са rрижите за отrлеждане на баклата?

Предзимният посев, поникнал рано през пролетта, се окопава, когато стане възможно да се работи, на дълбочина 6-8 см. Растенията се позагърлят. Подхранва се и с амониев нитрат - около 1 кг на 100 кв. м. По-късно почвата се разрохква отново, но по-плитко и ако времето се засуши, растенията се напояват.

Пролетният посев също се окопава 2-3 пъти, подхранва се с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв.м. И се полива при нужда.

Трябва да се води борба с листните въшки, които са особено опасни в сухо време и при по-късни посеви.

Kora започват беритбите при баклата и какъв е добивът?

Първата беритба на предзимната бакла е в края на април, а на пролетната - през май. Бере се често, докато бобовете са млади, тъмнозелени и крехки. От 100 кв. м добивът е 100-120 кг.

Бобовете на баклата се ценят много не само заради добрите им вкусови, хранителни и кулинарни качества, но иза това, че излизат на пазара по-рано от зеления фасул.