Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОГА СЕ ЗАСАЖДАТ БОРОВИНКИТЕ? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Боровинки

Културната боровинка е роднина на горската, но произхожда от източните американски щати. Храстите се засаждат в достатъчно кисела почва. Оптималната pH-стойност е 4 - 5. Боровинката предпочита песъчлива или леко мочурлива почва, слънчево и защитено от вятър място. За да се увеличи киселата реакция на почвата, може да се добави бял торф, борови иглички, пясък и стърготини.

Боровинките се засаждат през есента след падането на листата. Целта е да се вкоренят добре преди началото на студовете. Обикновено се предлагат три- или четиригодишни растения. Изкопават се достатъчно големи ямки и наличната почва се смесва с около 10 л торф. След засаждането почвата около растението се покрива с говежди тор или със стърготини. Разстоянието между храстите трябва да бъде 1,0-1,5 м, а между редовете 2,0-2,50 м.

При отглеждането на боровинките трябва да се внимава, тъй-като растенията са чувствителни на сол. Ако се наложи торене, количеството е малко: 30 - 40 г пълноценен тор без хлор на квадратен метър са напълно достатъчни. След шест - седем години растенията достигат окончателната си големина. Тогава трябва да се подрязват редовно, за да се стимулира нов растеж.

 

Културната боровинка почти не се напада от болести и вредители, но плодчетата й са любима храна на птиците. Затова още в началото на узряването покрийте храстите с подходящи защитни мрежи.