Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Отглеждане на ягоди. Борба с Ботритис по ягодите PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Ягоди

Отглеждане на ягоди. Болестта Ботритис по ягодите.

Как да отглеждаме ягоди?

Нищо не може да се сравни с вкуса на домашна ягода, набрана и изядена топла, узряла от лъчите на слънцето. Ягодите са лесни за отглеждане и най-вече безпроблемни, изискващи малко време и внимание, за да получите добра реколта. Ягодите са устойчиви на замръзване многогодишни растения, което означава, че след като сте поставили своя специален ягодов масив, те ще издържат на нашите зими и ще плододават няколко години.

Най-доброто време за засаждане на ягоди е през есента, но ягодите ще растат добре, засадени през пролетта, въпреки че може да дадат по-малко плодове през първата година. Ягодовите растения дават най-добри плодове в годините: 2,3,4 и след това обикновено се нуждаят от подмяна. Ягодите предпочитат добър дренаж.

Ягодите имат малки цветя, обикновено бели или розови, от които ще се образуват плодовете. Цветята и плодовете са деликатни и се нуждаят от защита срещу пръски мръсотия и птици. Плодовете на ягодите са склонни да мухлясат, ако се покрият с мръсна почва, напръскана от дъжда, а птиците обичат ягодите толкова, колкото и ние. Ако не бъдат защитени, птиците ще кълват плодовете, което ги уврежда, и ще изядат реколтата. Някаква форма на мрежа за защита на ягодите е от съществено значение.

Съвети как да засадите ягоди

Важно е да засадите ягоди на правилното ниво. Короната, която е мястото, където коренът и стъблото се срещат, трябва да е на нивото на почвата и не твърде дълбоко. Ако короната е заровена, това може да причини гниене, особено ако почвата не е добре дренирана или по време на влажно лято.

Плодовете трябва да бъдат защитени от пръскане на почвата с мулч от слама или сено. За да защитите плодовете, когато отглеждате ягоди, покрийте района с мулч. Струлчът/мулчът трябва да заобикаля растението, така че листата и плодовете да са повдигнати над нивото на почвата.

Ако имате време, хранете с течна храна от пролетта нататък. Когато подхранвате и поливате, е важно да избягвате пръскането на листата, което насърчава гъбични заболявания като Ботритис /Botrytis/.

Ако засаждате ягоди в контейнери, засадете около 5 растения в 30 см разстояние в контейнер. В края на вегетационния сезон отрежете всички листа и клони (с изключение на тези, използвани за нови растения) и подхранете. Растенията бързо ще започнат нов растеж.

Как да си направим лесна клетка за плодове

Мрежата от някакъв вид е неизбежна, защото птиците ще ядат плодовете. Клетките за плодове могат да бъдат скъпи, тъй като са създадени за целта и много лесни за обслужване. Еднакво полезна и върши работата е домашно направена клетка, изработена от бамбукови пръчки, прости свързващи съединения, продавани в магазините за „Направи си сам“с мрежа отгоре, закрепена в земята с колчета за палатка. Мрежата трябва да се повдигне над ягодовите растения, тъй като птиците все още ще кълват плодовете, ако мрежата е върху растенията, и растенията ще растат през мрежата, заплитайки се в мрежата, което прави много трудно отстраняването и брането на плодовете.

Най-добрите сортове ягоди за отглеждане

Сортовете ягоди, даващи добри добиви и вкус, са „Алис“, „Кембридж фаворит “, „Хапил“ и „Пегасус“. Също така има добри реколти със сладки, вкусни плодове от „Албион “ „Редгаунтлет “ заедно с „Симфония “ и „Хъни

Как да получите ранна реколта от ягоди?

За да осигурите добро плододаване на ягодите, се нуждаете от период на студ през зимата. Около февруари е възможно почвата и растенията да се затоплят, за да се даде по-ранна реколта. Като покриете растенията с клош подобни приспособления, можете да отгледате по-ранна реколта.

В началото на сезона подберете растенията, за да премахнете всички мъртви или болни листа. Уверете се, че мястото е чисто от плевели и добавете малко нов компост. Покрийте зоната с клош и в началото на сезона запечатете краищата на клоша за максимална топлина. Когато сезонът се затопли, отстранете краищата на клоша и по-късно го  премахнете напълно в топлите дни, за да позволите на въздуха и опрашителите да влязат.

Повдигнете и поливайте под клоша, за да поддържате растенията добре хидратирани. Поставянето на клош върху ягодите в началото на сезона има значение за по-ранна реколта.

Проблеми с ягоди. Заболяване с ботритис

Най-често срещаното заболяване при ягодите е ботритис, сива плесен, която е по-голям проблем през хладните и влажни лета. Търговските производители на ягоди често пръскат с фунгициди, за да предотвратят Ботритис /Botrytis/, но проблемът е по-сложен за градинарите. Ботритис /Botrytis/ живее в мъртва растителна тъкан, като стари ягодови листа и листни дръжки, осигуряват материал за живот на гъбата и за производство на спори. Инфекцията започва по време на периода на цъфтеж (въпреки че не се вижда), въпреки че болестта остава неактивна, докато плодът се развие. Той причинява гниене на плодовете.

Ако Ботритис /Botrytis/ порази растенията, отрежете всички заразени листа, заедно с всички листа, показващи признаци на обезцветяване, и отстранете заразените плодове. Разчистете около всички растения, за да премахнете всички гниещи листа. Увеличете циркулацията на въздуха, като премахнете някои излишни (здрави) листа, и оставете въздуха да циркулира и се надявайте растенията да се възстановят.

Можете да отрежете голяма част от листата, ягодите са енергични растения и докато премахвате листата, ще видите в основата на растението да растат свежи листа, така че бъдете смели, за да се опитате да спрете инфекцията. Ботритис /Botrytis/ ще атакува всички части на ягодовото растение и плодовете ще изгният, преди да узреят.

 

Ягодовите растения живеят само 4-5 години и ако са сериозно нападнати, растенията остаряват, помислете дали не е време да ги смените.