Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ, ГРИЖИ И БРАНЕ НА ПАТЛАДЖАН PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Патладжан

 

Какви топлинни условия са най-благоприятни за патладжана?

Патладжанът е много топлолюбиво растение. Най-благоприятни температури за растежа и развитието му са в границите между 25 и 30 ОС. При тези топлинни условия и при 80 % почвена влажност семената покълнват 6-8 дни след сеитбата, а при температура 14-15 градуси - едва на 18-ия - 25-ия ден.

Ако се намират продължително при температура под 14 градуси, семената не поникват, а растенията постепенно пожълтяват и загниват. Особено младите растения не понасят понижаване на температурата около 5-10 градуси. Температура -0,5 градуси действа пагубно на патладжана. При високи температури (над 30 градуси), съпроводени и от засушаване, цветните пъпки окапват.

Кои условия през лятото са причина за масово окапване на цветовете на патладжана?

За масовото окапване на цветовете на патладжана през лятото оказва влияние комплексът от външни условия. Основно значение имат много високите денонощни температури и ниската въздушна влажност. През есента, когато съчетанието на тези фактори се изменя в благоприятна насока, плододаването на патладжана се подобрява чувствително. Не бива да се забравя обаче, че това явление се дължи и на влиянието на други външни фактори-почвено засушаване, резки температурни колебания и др.

Взискателен ли е патладжанът към светлината?

Патладжанът е светлолюбива култура, поради което не понася отглеждане като подкултура между овощните дървета и на други засенчени места. Изобщо, той се нуждае от интензивно слънчево греене през цялата вегетация.

Какви са изискванията на патладжана към влагата?

Много е влаголюбив. Особено взискателен е към почвената влажност, която трябва да се поддържа около 80 % от ППВ. Най-чувствителен е към засушаването през време на плододаването: цветовете окапват, забавя се плодо-образуването, плодовете не наедряват и се вгорчават. Ниската въздушна влажност (под 70 %) не влияе отрицателно, когато почвената влажност е оптимална.

Защо патладжанът е много взискателен към почвата?

Големите изисквания на патладжана към почвата се дължат на високата чувствителност на кореновата му система към топлинния, хранителния и водния режим на почвата.

При отглеждане на рохкава и топла, богата с хранителни вещества и водопропусклива почва, кореновата система на патладжана расте едновременно във всички посоки и достига значителна дълбочина. На тежка, глинеста почва корените нарастват слабо, растенията страдат от вертицилийно увяхване, столбур и други болести и не издържат засушаване.

Каква трябва да бъде основната подготовка на почвата за отглеждане на патладжана?

Основната подготовка на почвата за отглеждането на патладжан е както за отглеждане на домати и пипер. Дълбокото изораване на почвата през есента създава условия за образуване на по-силна и по-дълбока коренова система

Трябва ли да се колтучи патладжанът?

Някои градинари практикуват колтучене на патладжана така, както при доматите. Това обаче не е необходимо, тъй като патладжанът плододава много добре и без премахване на колтуците.

Kora започва беритбата на патладжана?

Беритбите на ранния патладжана започват около средата на юни или в началото на юли, а на средно ранния през втората половина на юли. Бере се през 4-5 дни продължително време - до падане на есенните слани. Готовите за прибиране плодове са еластични при пипане, с характерния размер, цвят и гланц, при разрязване са с бледо зеленикави крехки семена. Отрязват се с остър нож близо до стъблото.

Какъв добив дава патладжанът?

Ранният патладжан дава среден добив 300-400 кг от100 кв.м, а средно ранният 250-300 кг/100 кв.м, тъй като по-силно страда от високите летни температури. В зависимост от сорта и положените грижи при отглеждането добивът може да достигне 500 кг/100 кв.м.