Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БОРБА С КОЛОРАДСКИЯ БРЪМБАР PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

 

Много стопани, които отглеждат картофи, патладжани, пипер, домати в дворното или вилното си място, добре познават колорадския бръмбар. А още  по-добре знаят колко е трудно да се отърват.Ще ви предложим една уникална рецепта за борба с колорадския бръмбар.

Колорадския бръмбар става устойчив към всички инсектициди след неколкократната им употреба. Успешно може да се справите с упорития неприятел  чрез отвара от кукуряк. Приготвя  се по следния начин: почиства се и се нарязва на ситно , след което се начуква 1 кг корени  от кукуряк.  Сваряват се  в 6-8 литра  вода в продължение на 30 минути. Отварата се  прецежда с  марля, за да не се запушват разпръсквачите. Напръсква се  растенията с гръбна лозарска пръскачка. И още една важна подробност- пръска се долната страна на листата.

Препаратът  има своите предимства.

На първо място. всеки сам може да си го приготви и е много ефикасен срещу този широко разпространен и опасен неприятел по картофите. След пръскането растенията не се нападат от него около един месец. Освен това колорадският бръмбар още не е успял да си изработи защитна реакция срещу това средство. И на последно място. но не най-маловажното предимство на отварата е нейната безвредност за здравето на човека и за природната среда. И още нещо.

Ако засадите коноп,  в междуредията на картофите, действува отблъскващо на колорадския бръмбар.

Картофнте и патладжаните ще опазите от колорадския бръмбар, ако имате предвид две основни изисквания - точно да определите момента на пръскане и да спазите дозата на препарата.

Когато сте засадили по-малко растения (не повече от 1 дка), бихте могли да спестите химичните средства  и  което е по-важно - да не замърсявате с тях излишно растителната продукция. Няма нищо сложно. Става дума за механичния начин на борба. Унищожавайте откритите възрастни насекоми, преди да са снесли яйцата си, а по-късно - и листата с яйчните купчинки н с ларвите. Но за да сторите това, трябва редовно да наблюдавате всичките растения. Стръсквайте ги, като предварително отдолу сте поставили плоски съдове. Има ли бръмбари, те ще попаднат в тях.

Ако площта е по-голяма, налага се да използвате химични препарати. Но преди това установете дали има нападение от неприятеля и проследете развитието на ларвите. След поникването или разсаждането на растенията обхождайте площта шахматна. Преглеждайте долната страна на листата. Лесно ще откриете яйчните купчинки, които са жълто-оранжеви. Продължете наблюденията. След време ще за бележите около тези купчинки ларвите от първа възраст. Те се хранят с долния епидермис на листата. Не след дълго ще се появят и ларвите от втора възраст. Търсете ги по централната и по връхната част на растенията, където се хранят групово с младите сочни листа. Откриете ли ги, това е сигнал за пръскане. Ларвите от втора възраст са най-чувствителни към химични препарати и поради груповия начин на живот може да бъдат унищожени още преди да са нанесли съществени повреди.

Подходящи препарати за борба с колорадския бръмбар са децис 2,5 ЕК - 20-30 куб. см/дка, амбуш 2,5 ЕК - 50 куб. см/дка, или  фосхлор 40 ЕК - 200 г/дка. Пригответе работния разтвор в отделен съд и после го прехвърлете в пръскачката. За 100 кв. м площ  с добре развити картoфени растения (високи около 30 см) са необходими 10 л разтвор, а с патладжани - 6-7 литра.