Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ФАСУЛЕВ ЗАРНОЯД. БОРБА С ФАСУЛЕВИЯ ЗЪРНОЯД PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Фасулевият зърнояд напада семената не само на полето.Особено голяма е опасността от фасулевия зърнояд в домакинствата. Там той се размножава много бързо и ларвите му повреждат силно семената. Техните хранителни и вкусови качества се влошават. Те стават негодни за храна и посев.

За една година неприятелят развива 4-5 поколения, от които едно е на полето, а останалите са в  складовете и домакинствата. Но ако температурата е благоприятна, броят им може, да достигне до девет. Възрастното насекомо е сиво-кафяво, продълговатоовално, с размери от 2,5-5 мм. Тялото му отгоре е покрито с жълто-зелени космици и продълговати петна от по-светли космици, отдолу е светло-сиво. Ларвата е бяла, цилиндрична, дъгообразно извита, с кафява глава и достига от 2,8 до 4,6 милиметра.

Борбата с фасулевия зърнояд е доста трудна. Затова е необходимо умело да се съчетава химичният метод с агротехническия и физичния. Навреме трябва да се прибира, просушава и овършава -фасулът. Така, ако в чушките се намират яйца, те няма да се излюпят. Анасекомото ще се затрудни да завърши своето развитие още на полето и да предизвика нови заразявания. Задължително трябва да се събират и изгарят всички остатъци от стъблата, а площите, освободени от фасула, да се изорат дълбоко. За сеитба в никакъв случай да не се използват нападнати семена. Да не се сее близо до складове. По-добре е фасулът да се разполага самостоятелно, а не с други култури, за да се улесни химичната борба. Преди да се прибере новата реколта, много важно е складовете да се обеззаразят чрез влажна дезинфекция. Може да се използват агрия 1050-0,2%, агрия 1060 - 0,2%, или гардона 75,НП - 0,75 %. Помещенията сe напръскват с един от тези препарати, държат се затворени 2-3 денонощия, а след това се проветряват 15-20 дни.

Борбата срещу фасулевия зърнояд при полски условия е насочена срещу възрастните насекоми, преди да са снесли яйцата си. Подходящи са диптерекс 80 НП (вотексит 80 НП) - 0,15%, агрия 1050 - 0,25%, или децис 2,5 ЕК -0,03 %. Първото пръскане се извършва в момента, когато започват да зреят чушките. Останалите третирания са през 6-7 дни, като броят им се определя от продължителността на узряването на чушките и от падналите валежи. Но трябва да се има предвид, че ефект от химичната борба ще има, ако тя се провежда в целия район, в който има нападение от неприятеля. Освен това тези пръскания  само ограничават развитието му, но не го унищожават напълно.

След като се прибере фасулът, много лесно може да се открие дали в семената му има ларви и възрастни на зърнояда. В плитък съд се поставя малко фасул, който се покрива с олио и се държи така два часа. Семената на всички сортове с изключение на най-тъмните, ако не са нападнати, придобиват кехлибареножълт цвят без по-светли или по-тъмни ивици и точки. Едно и също олио може да се използва няколко пъти.

 

Фасулевият зърнояд е топлолюбив вид. Ниските отрицателни температури са гибелни за него. За да бъдат унищожени всички стадии на неприятеля, достатъчно е семената да се поставят 30 дни при минус 5 градуси, 16 ч при минус 10 градуси или 10 ч при минус 15 градуси. Домакинствата, които имат хладилници със замразяващи камери, могат веднага след  като приберат фасула, да го сложат вътре. Ако липсват такива хладилници, семената трябва да се поставят под навеси или в студени проветриви помещения, като се разстелят  на тънък пласт. Ниските отрицателни температури не оказват вредно влияние върху хранителните, вкусовите и посевните качества на фасула.