Потребителско меню 

 

 

 

 

 

МОКРО ГНИЕНЕ. КАК ДА СЕ СПРАВИМ С МОКРОТО ГНИЕНЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Мокро гниене. Развива се предимно по плодовете, рядко по другите зелени части на растението. На отделни места по плода се явява избледняване на кожицата, а месото под това петно е меко и воднисто. На следващия ден ясно се вижда голям участък от изгнила тъкан. Целият плод се сплува.

На полето след буря, придружена от силен дъжд, често се наблюдава гниене, което започва от дръжката  и слиза надолу като ивица от изгнила тъкан. Ако времето се застуди, по изгнилата тъкан може да се развият плесенни гъби. Този тип поражение се наблюдава само по пипери с висящи плодове.

Причинител е бактерията Pectobacteri um carotovorum, която се развива при температура 25-30 градуси  и висока влажност, когато наранената тъкан бавно се вкорковява. Прониква само през рани. Запазва се в растителните остатъци в почвата. Опасна болест е при транспортиране, защото се предава от плод на плод. Не се пренася със семената.

 

Борба. Да не се използува за отглеждане на зеленчук участък,  на който е отглеждана друга нападната от тази болест култура. Торенето с фосфорни торове и правилният поливен режим намаляват размера на поражението. Болните растения и плодове се отстраняват. През вегетацията се води борба срещу насекомите, които може да причинят повреди по плодовете.