Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРИГОР. ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ ПРИГОР PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Бактериен пригор. Под това  име са иззестни две болести по пипера - ран пригор и листен пригор.

Ран пригор. наблюдава се само по листата на разсада, по които образува в началото  воднистозелени, а по-късно тъмни, мазни, различни по форма и големина петна, заобиколени с широк хлоротичен ореол. Петната се сливат и листът прегаря.

Причинител е бактерията Рsеudоmoпаs syri пgае varcapsiciсоlа, която се запазва в растителните остатъци в почвата. Пренасянето и със семената не е доказано.

Листен пригор (бактерийно петносване). Напада растенията във всяка възраст. По листата се образуват множество дребни (2-3 mm) воднисти петна с неправилна периферия, обикновено ограничени от най-дребната нерватура. По-късно средата на тези петна става кафяво-черна, а периферията им е тъмна, понякога с виолетов оттенък. Повредената тъкан прегаря, лесно се троши и опадва. При силно поражение пригаря целият лист.

Причинител е паразитната бактерия Xanthomonas vesicatoria, която се пренася със семената и се запазва в остатъците от болните растения в почвата повече от 30 месеца. Инфекцията по семената е външна. Силно развитие се наблюдава при краткотрайни, но силни дъждове, придружени от силен вятър или буря и температура около 27 градуса. Бактерията прониква в растенията през рани и през устицата. Инкубационният и период е 3-6 дни. Повечето културни сортове са чувствителни на тази болест. С химични средства посевите не може да се опазят, защото при силен вятър носените пясъчни частици с полепнали по тях бактерии пробиват епидермиса на листата и осъществяват заразяването.

 

Борба с пригор. Обеззаразяване на субстрата за производство на разсад и сеитба на здрави семена. Избор на нов участък най-малко на 1,5 km от стария. При ранния пригор след разсаждането растенията се оправят сами.