Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БРАШНЕСТА МАНА ПО ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

Брашнеста мана. По листата се образуват петна, които от горната страна са жълти и приличат на повреди от черна мана, но от долната страна са покрити с бял, рехав гъбест налеп. Петната са различни по размери, често ограничени от нерватурата. При по-силно развитие на болестта понякога се наблюдава спороносен налеп и от горната страна на листата. Повредените листа окапват и растението може да бъде напълно обезлистено.

Причинител е патогенната гъба Leveillul а sol anacearum, която има различни спепиализирани форми. Прониква директно през рани или през устицата и се развива ендофитно. По-силно вреди при по-висока температура (около 25 градуси) и по-ниска относителна влажност на въздуха. Затова най-силно развитие на полето получава през втората  половина на лятото и масово в края на август и началото на септември.

 

Борба. Пръскане с различни фунгицидни разтвори, тиозол 0,05%, морестан 0,03% и др. Интервалите между отделните пръскания са в зависимост от продължителността на действие на химичното средство.