Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЧЕРНА МАНА ПО ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Вредители

 

Черна мана по зеленчуците. По външни признаци прилича много на листна плесен по доматите. По листата се образуват петна,  които от горната страна са жълтеникави, а от долната са покрити с кафяв гъбест налеп, приличащ на кадифе. Болестт а се развива най-напред по най-долните листа, след това обхваща по-горните. Силно напетнените листа окапват.

Причинител е гъбата Cladosporium capsici, която вреди главно в култивационните съоръжения, а на полето-само по пипера в ниските места, и то много рядко. Зимува като спори, полепнали по растителните остатъци, и в почвата по конструкцията на култивационните съоръжения. За да покълнат, спорите се нуждаят от много висока влажност на въздуха, дори от водна капка. Отношението на отделните сортове пипер към тази болест не е проучено.

Борба. Дезинфекциране на конструкцията на култивационните съоръжения в повърхностния почвен слой. Третиране на растенията със системно действуващи фунгициди от групата на бензимидазола веднага след отбелязването на първите петна чрез пръскане или поливане при норма 800 g а. в. на декар.