Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 1.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Краставици

 

Koгa започват беритбите при различните начини за отглеждане на краставиците?

Отглежданите от разсад ранни краставици на открито започват да се берат към средата на юни, а отгежданите в затоплени ямки - 10-15 дни по-рано. Беритбите на  средно ранните краставици започват в началото на юли, а на късните - в началото или в средата на август.

Как трябва да се берат краставиците?

Краставиците се берат, докато плодовете са още млади, крехки и имат характерния за сорта зелен цвят, а семенатa са дребни, нежни и воднисти. Забавянето на прибирането на готовите плодове само с два дни води до значително намаляване на общия добив.

Късоплодните краставици, които са предназначени за консервиране, се берат в техническа зрелост. В тази зрелост се разделят на качества в зависимост от размера: екстра, първо и второ качество според приетия стандарт.

Бере се първоначално през 1-2 дни, а в периода на масовото плододаване се бере всеки ден. Откъсват се не само годните плодове, но и всички прераснали и деформирани плодове, за да не се смущава растежът на младите завръзи.

Плодовете се берат внимателно с ножче или се откъсват чрез натискане с показалеца върху дръжката, без да се повдигат, обръщат и газят стъблата.

Бере се сутрин след вдигане на росата, при пълен тургор на плодовете.

Какви добиви се получават от полските краставици?

Добивът зависи от сорта, от начина на отглеждане и от грижите за растенията. От ранното полско производство се получават 300-400 кг, но и до 600-700 кг от 100 кв.м. При средно ранното полско производство сортовете с  едри плодове дават около 500-700 кг от 100 кв.м корнишоните - 350-500 кг, а тези на телена конструкция - до 1200 кг от 100 кв.м.