Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДОМАТИТЕ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Кои са по-важните вирусни болести по доматите и каква е борбата срещу тях?

Най-често срещащите се вирусни болести по доматите са обикновената тютюнева мозайка и краставичната мозайка. Повредите, причинени от двете болести, са почти сходни.

Листата на болните от обикновена мозайка растения, особено връхните, се деформират и се прошарват с тъмно зелени и светлозелени петна. Понякога стават нишковидни.

При краставичната мозайка младите листа стават вретеновидни и винтовидно завити, а старите листа изсветляват по жилките. Болните растения изостават в растежа, цъфтят, но връзват много слабо плодове. От краставична мозайка страдат най-силно късните домати.

Борба срещу вирусните заболявания при доматите. Пръскане. Срещу обикновената мозайка не се използват химични средства за борба. Необходимо е да се тори не само с азот, но и с фосфор и калий. При поява на болестта болните растения се маркират. При тях колтученето, връзването, брането и др. се провеждат, след като се извършат при здравите растения. Така се предотвратява разширяването на заразата, но най-добре е болните растения да се отстранят.

 

Срещу краставичната мозайка борбата се води косвено, срещу преносителите и - листните въшки. Разсадът се пръска срещу въшките 1-2 пъти през 8-10 дни, засадените вече растения - еднократно, със същите препарати.