Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК ДА ПРОИЗВЕДЕМ РАННИ ДОМАТИ В ОРАНЖЕРИИТЕ? PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

 

Как се произвеждат ранни домати в полиетиленови оранжерии?

Отглеждане на разсада. Сее се в топъл парник към 25-и 30-и декември, така че по време на засаждането разсадът да е на около 75 дни. Използването на по-млад  разсад се отразява неблагоприятно върху ранозрелостта.

За 1 декар полиетиленови оранжерии се засяват 20-25 г семена върху 8-10 м". Пикира се във фаза "кръстосване" на разстояния 10 х 10 или 12 х 12 см, също и в пластма сови кофички. Грижите за разсада са като при ранното полско производство.

Подготовка на оранжерuята. С нея се започва още от есента. Почвата се обработва дълбоко и се внасят 6-8 т полуразложен оборски тор, 50-60 кг обикновен супер фосфат и 30-40 кг калиев сулфат на декар. Ако полиети леновото платно е било отстранено, то се поставя отново върху конструкцията десетина дни преди разсаждането, за да се затопли почвата.

Преди разсаждането се оформят високи лехи, широки 100 см и с разстояние между тях 50-60 см.

Разсаждане и грижи. Срокът на разсаждането е meжду 20-и март и 5-и април. На лехата се засаждат 2 реда, при 60см между редовете и 30-40 см между растенията в реда.

За прикрепване на растенията, които се оставят едностъблени, се използва манила, завързана за основата на стъблото и в горния край на височина 2 м на хоризонтално опънат тел.

Около 2 седмици след разсаждането чрез редовно проветряване температурата се поддържа 18-20 градуса през деня и 12-15°С през нощта, а относителната въздушна влажност 60-70 %. По-късно температурата трябва да бъде през деня около 25 ос (25-30 температура по време на зреенето на плодовете) и през нощта около 16 градуса, влажността на въздуха се движи между 60 и 70 %.

Окопава се неколкократно. Необходимо е да се извърши и 3- 4-кратно подхранване през 15-20 дни, като се започне след прихващането. При първото и второто подхранване се дават по 2-3 кг/100 км. м амониев нитрат. Третото подхранване се прави със 100-150 кг/100 кв. м оборски тор, размит в поливната вода. Четвъртото подхранване е отново с азотен минерален тор (2-3 кг/ 100 кв.м).

Особено внимание се обръща и на напояването. До формиране на първите плодове растенията се поливат по малко и почвената влажност се поддържа около 70 % от ППВ; през време на плододаването са нужни повече поливки, а почвената влажност трябва да е над 80 % от ППВ.

Затова отначало се полива с около 25 кв.м вода на декар, а през време на масовите беритби - с около 35 кв.м вода на декар. Полива се с течаща вода. Температурата на поливната вода не трябва да е по-ниска от 20 температура.Извършват се редовно колтучене, борба срещу болестите и неприятелите и отстраняване на старите листа. За по-доброто опрашване на цветовете ежедневно около обяд леко се разтърсват теловете, за които са привързани растенията, а при лошо време цветовете се пръскат през 3-4 дни с растежния стимулатор 200А, 201А или томамил - в 1 л вода се разтварят 0,5 кв.см от стимулатора.

Върховете на растенията се прекършват 50-55 дни преди последната беритба, като над най-горното съцветие се оставят един-два листа. Ако растежният връх се отстрани в края на май, окончателното прибиране на продукцията е около два месеца по-късно.

Полиетиленовото платно се сваля, когато времето с затопли трайно над 15 градуса (в края на май - началото на юни, а може и през юли).

 

Беритбите започват към края на май. От 100 кв. м се поучават 700-750 кг домати.