Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОЛТУЧЕНЕ НА ДОМАТИ PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

Какво е колтучене и кои домати трябва да се колтучат?

Отстраняването на страничните разклонения по главното стъбло на индетерминантните и полудетерминантните домати се нарича колтучене, а страничните разклонения - колтуци. Ако не се извърши колтучене, цъфтежът и плододаването се забавят.

Колтучи се колкото е възможно по-често с ръка или нож. Не бива да се допуска колтуците да стават по-големи от 5-10 см.

След 15-и - 20-и юли колтученето на растенията от сорт Кристи трябва да се прекрати с оглед образуване на по-богата листна маса и продължаване на плододаването.

Колтучат ли се детерминантните домати?

Детерминантните домати не се колтучат, тъй като кол тученето влияе неблагоприятно върху растежа им и върху образуването на плодовете. Може да се премахнат само еднократно колтуците в пазвите на първите 4-5 листа на главното стъбло, за да се ускори зреенето.

Трябва ли да се оставят две или повече разклонения

при индетерминантните домати?

При оставяне на две или три стъбла на едно растение добивът се повишава, но узряването закъснява, а плодовете издребняват. Едностъбленото отглеждане с редовно колтучене осигурява по-ранно зреене и получаване на по качествени плодове. Сортът Кристи за ранно производс тво може да се отглежда и двустъблено - второто стъбло се оформя от колтука под първото съцветие.

Целесъобразно е средно ранните домати да се отглеждат с 2-3 разклонения, когато долните съцветия са изре сили или централното стъбло е повредено.

Трябва ли доматите за късно производство да се отглеждат двустъблено и какви са последствията от това?

От късните домати се получава около 20 % по-висок добив, когато се отглеждат двустъблено, с четири съцветия на главното и с три съцветия на второто стъбло. Плодовете започват да зреят по-късно и масовото узряване е през октомври, когато нуждата от зрели домати е по-голяма. По-дребните плодове, получени в резултат на двустъблено отглеждане, са и по-подходящи за доузряване.

Защо и кога се прекършва върхът на доматовите растения?

Чрез прекършване на върха на стъблото на индетерминантните и полудетерминантните сортове домати се ускоряват наедряването и зреенето на плодовете.

Ранните домати се прекършват над 4-тото или 5-ото  съцветие, средно ранните -над 7-ото - 8-ото, а късните - над 4-тото.

Върхът се отстранява над един или два листа над последното съцветие. Тези листа запазват съцветието от прякото влияние на слънчевите лъчи и увеличават общата асимилационна повърхност на растението.

Тъй като детерминантните сортове се самозадънват, техният стъблен връх не се прекършва. Не се прекършва и стъбленият връх на някои индетерминантните сортове за ранно отглеждане, като сорт Кристи или Робин.