Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СОРТОВЕ ДОМАТИ, КОИТО СА ПОДХОДЯЩИ ЗА РАННО ПОЛСКО ПРОИЗВОДСТВО PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 4.50 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

Кои сортове домати са за ранно полско производство?

Балка и Марица 25. Хетерозисни сортове, първият е холандски, вторият - български. Имат полудетерминантн о стъбло с по-рехаво разположени листа при Балка и по-облистено при Марица 25. Плодовете са кръгли до почти овални, гладки, с равномерно червено оцветяване

и без зелен пръстен около дръжката при пълното узряване, с маса 100-110 г, с добри вкусови качества, без напукване. Към края на плододаването издребняват. Не омекват бързо и издържат на транспортиране. Балка е устойчив на тютюнева мозайка, Марица 25 издържа и на фузарийно и вертицилийно увяхване.

И двата сорта са много ранни и са добивни. Отглеждат се на колове или на телена конструкция.

Балкан. Хетерозисен, полудетерминантен български сорт. Плодовете са кръгли, непукливи, гладки, интензивно червени, с хубав пазарен вид, с маса около 120 г, с много добри вкусови качества. Твърди са и не омекват бързо. Сортът превишава Балка по устойчивост на болести по едрина на плодовете и по добив. Отстъпва му малко по рано зрелост. Отглежда се с прикрепване на колове илина телена конструкция.

Кармело. Хетерозисен, много жизнен холандски сорт с индетерминантно стъбло и буен растеж. Плодовете са едри, твърди, кръгли, с хубаво червено оцветяване, но склонни към напукване при дръжката, с маса 140-150 г, с много добър пазарен вид. Мссестата част към дръжката на плода се вдървесинява значително, което влошава вкусовите му качества.

Сортът отстъпва по ранозрелост на Балка, но е много добивен. Отглежда се на колове.

Ком. Индетерминантен, хетерозисен български сорт, с овални, гладки, твърди, интензивно червени плодове, с маса около 140 г. Плодовете са много добри за консумация в прясно състояние и за преработка. Издържат на транспорт и са подходящи за износ.

Сортът е ран, но отстъпва по ранозрелост на Балка. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване. Отглежда се на колове.

Кристи. Български хетерозисен сорт, индетерминантен, с буен растеж, еднакво добър за износ като салатен и за консервиране. Плодовете са кръгли, гладки, интензивно червени, почти без зелен пръстен, ненапукващи се, твърди, много вкусни, със сухо вещество около 7 % и

средна маса около 100 г. Ран сорт е, с вегетационен период до началото на за червяване 105-125 дни, с дружен темп на зреене. Много добивен - среден добив 700-800 кг/1 ОО м". Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и на галовата нематода. Отглежда се на колове.

Робин. Холандски хетерозисен индетерминантен сорт с едри, овалнокръгли, големи плодове (150-180 г), гладки и ненапукващи се, интензивно червени, с много добри вкусови качества. Плодовете омекват сравнително бързо. Много добивен сорт е и при добри грижи дава едри

плодове продължително време. Чувствителен е към болести. Отглежда се на колове.

 

Подходящ е и сортът Дар - полудетерминантен, с по едри плодове.