Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Видове резитба и начини за резитба PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Овошки

 

как да извършваме правилно резитба

 

Защо трябва да извършваме резитба?

Подрязването може да бъде смущаващо въз основа на решението кога да подрежете, колко да подрежете и правилните видове подрязвания, които да направите.

-За поддържане на жизнеността на растенията.

-Създайте и запазете добра структура на клона или растение

-Увеличете производството на цветовете или плодове върху овощните дървета.

-Подобрете цялостното здраве и въздушния поток.

Съобразяване на размера на растението с пространството, в което е засадено

Хората често подрязват храсти или дървета повече, защото са били засадени на място, където реалният размер не е бил взет предвид. Излишният растеж може да доведе до навлизане в други растения, прозорци или да се разлее в тревните площи и пътеките.

Често срещана грешка е подрязването на растение само по външния му вид, вместо да се гледат неговите естествени фактори на растеж: размер, ширина, форма, скорост на растеж и оттам да се определи най-добрият курс на действие. Ако е възможно, важно е да започнете да подрязвате растенията, когато са млади, тъй като е по-лесно да поддържате добре окастрено дърво. Важно е да се намали консервативно и разумно, в противен случай растението често се оказва в по-зле ситуация, отколкото ако просто го оставите на мира.

Първата стъпка към започване на добра практика по отношение на резитба е да изберете висококачествено растение от реномиран градински център , който го е подрязвал правилно от ранните етапи. Това ще създаде добра клонова структура и добър баланс, който в крайна сметка ще доведе до добри резултати.

НЯКОИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПОДРЯЗВАТЕ

Известен факт е, че повече подрязване на млади, жизнени храсти и дървета увеличава количеството им на нов растеж. Това означава, че ако подрязвате твърде често, може да влошите ситуацията или дори да предизвика повече трудности, отколкото ако сте го оставили свободно да се развива. При по-стари дървета, които са загубили голяма част от силата си, добрата резитба за обновяване често стимулира нов растеж на дървото и помага за производството на повече клони, цвят или плодове. Точно както косенето на трева ежеседмично, при подрязване на храст или дърво се препоръчва да се отстранява не повече от 1/3 от височината годишно, за да се избегне стресът върху дървото или храста.

Времето за подрязване също има много общо с видовете, върху които работите. Има резитба през пролетта и началото на лятото, която ще помогне да се премахнат голяма част от новия растеж и ще попречи на израстването на нови издънки. Трябва да внимавате при есенното подрязване на някои елементи, тъй като това може да стимулира нови вълни на растеж, които могат да бъдат унищожени от ранните студове и последващо замръзване.

За храсти и дървета от цъфтящ тип е важно да се определи дали видът ще цъфти върху новите пъпки от текущия сезон или върху растежа от предишния сезон. Знаейки това ще ви помогне да решите кога е най-добре да подрязвате и да намалите отрязването на новите потенциални цветове. Известен факт е, че ако подрязвате в сезона на покой и откъснете растеж с пъпки, които биха се развили през пролетта, това ще помогне на растението да цъфти повече и да развие по-силна структура на клоните. Това също помага за намаляване на времето, през което отворената рана е податлива на заболяване, преди да започне активен растеж.

Винаги е добре да отстраните всеки мъртъв, болен или умиращ материал без значение от времето. Това ще намали стреса върху растението, ще намали наранената зона от увреждане от насекоми и болести и ще позволи на раната да зарасне правилно. Ако вложите мисъл и съображение в това, което се опитвате да постигнете и какви резултати се надявате да имате, това ще ръководи как да направите правилно подрязването. А също така ще ви помогне да решите дали наистина растението е засадено върху подходящ район.

ПОДХОДЯЩИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПОДРЯЗВАНЕ

Ножици: използват се за по-големи клони.

Стълбова ножица : използва се за клони с различен размер, които са по-нагоре в короната на дървото, които не могат да бъдат достигнати от земята или стълба. Те имат способност за рязане като ножица, както и трион със силно назъбване, който се използва за по-големи клони.

Ножици за жив плет: използват се за оформяне на по-малки храсти с много фини или тънки клони.

Обходни ножици: този тип ножици имат остриета, които се плъзгат една до друга като чифт обикновени ножици.

Ножици наковалня: това е остро острие, което натиска надолу плоска, малка метална повърхност на ножицата, за да отреже клона.

Верижен трион: използва се за по-големи клони, които не могат да бъдат отрязани с трион или друг метод.

Много е важно да дезинфекцирате инструментите си, преди да започнете да подрязвате нещо. Обикновен разтвор от 10% белина и 90% вода е най-лесният начин. Препоръчително е да правите това между всеки вид растение и рязане, което се прави, за да се намали вероятността от разпространение на болест. Въпреки че не е обичайно да се разпространяват болести чрез подрязване, съществува известен риск и дезинфекцирането на вашите инструменти ще намали значително този риск. Също така е добра идея винаги да започвате със здрави растения и след това да завършите подрязването на всички останали растения или храсти.

Когато започнете да подрязвате растенията си, трябва да имате предвид какъв е зрелият вид на растението и да направите резитбите си съобразно това.. Видът на рязане и мястото, където е направено, ще има голямо влияние върху това как раната заздравява, заедно с това как новата структура на клона ще израсне и ще повлияе на здравето на растението в бъдеще.

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ РЕЗИТБИ

Има няколко различни типа разфасовки, които могат да бъдат направени по време на процеса на подрязване в зависимост от състоянието на растението, какво се опитвате да постигнете, както и от вида на растението:

Подстригване: това е, когато новата растяща част от клона се отстранява, което след това стимулира долните пъпки да изтласкат енергичен поток от нов растеж. Този метод често се използва, когато искате да създадете гъст тип растеж като оформяне на малък храст, жив плет или дърво.

Прищипване: този метод се използва чрез премахване само на новия растеж на стъблото или клона, който след това изтласква нов растеж от пъпките под тези, за да се развие в клони. Колкото по-често се прави това, толкова по-плътна ще стане структурата на клоните, докато растението расте. Например, виждаме този тип практика често при отглеждането на едногодишни растения или есенни майки, които имат 3-4 прищипвания за период от 6 месеца, за да оформят и изградят плътността и пълнотата на растението.

Изтъняване на порязвания: Това е обратно рязане до първия или друг страничен клон, който след това ще върне енергията в растежа на този страничен клон, вместо да изтласка нов растеж на подрязаното място. Този метод често се използва, за да помогне за отваряне на въздушния поток вътре в короната на дърво, да изреже пресичащите се клони и да намали височината.

Разрези за премахване: това е едно от по-тежките изрязвания, което води до отвеждане на клона обратно към главното стъбло или ствола на голямо дърво. Може да се използва, когато се опитвате да подрежете дървото от земята.

Подрязвайте под ъгъл

Когато правите срязвания по време на подрязване, е много важно всяко отрязване да се прави под правилния ъгъл, тъй като дърветата и храстите нямат способността да лекуват „тъканта“. Вместо това те създават бариера от клетки, за да намалят увреждането на раната. Ъгълът на рязане се установява лесно, след като сте в състояние да идентифицирате ключовите характеристики на клона. Тези характеристики са: „шийката на клона“ и „гребена на кората на клона“.

„Шийката на клона“ е подутата област, която се намира точно там, където тъканта на клона и ствола се свързва в началото на растежа.

Гребенът на кората на клона е областта на клона, в която има повдигната кора, в която се срещат клонът и стъблото. Тази зона е от решаващо значение за здравето на дървото, тъй като „раната“ се намира вътре в тази област, която има клетки, които помагат за образуването на тъкан, за да се предпази дървото от гниене след изрязване.

 

Когато започнете да подрязвате, срезът трябва да е точно над яката на клона и под същия ъгъл като билото на кората на клона. Ако режете по-надолу или срезовете ви са плоски, това намалява способността на дърветата да заздравяват раната напълно, което след това отваря дървото за гниене и насекоми.