Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРОРЕЖДАНЕ НА ЗАВРЪЗИТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Овошки

 

Чрез прореждане на завръзите се регулира количеството и качеството на продукцията и залагането на плодните пъпки. Особено наложително е то да се прилага при сортовете, които се претоварват с плодове, а също така и при нередовно плододаващите (ябълки).

В семената на нарастващите плодове на ябълката се образуват хормонални вещества (гиберелини), които пречат да се залагат цветни пъпки. Следователно броят на плодовете, респективно на семената, определят перспективата за цъфтеж през следващата година. Претоварването на дърветата води до нарушаване на физиологичното им равновесие, в резултат на което те преминават към нередовно плододаване - редуват се "пълни" и "празни" години. Това може да се предотврати, ако се прореждат завръзите. Обикновено прореждането се извършва ръчно. Когато целта е да се повлияе благоприятно върху цветообразуването, най-подходящият момент за него е до юнското окапване. Ефектът е насочен само към наедряване на плодовете. Най-добре е от три съседни съцветия да се премахват завръзите на двете, а при много обилен цъфтеж от четири - на трите.

Когато ще се оказва влияние на едрината на плодовете, обикновено на всяко съцветие се оставят по един, а по-рядко по два завръза. Подбират се добре оформените и огряваните от слънцето. Хранителните вещества, изработени от листата, се изразходват за нарастване на тези завръзи и затова те стават по-едри и по-хубави.

За прореждане на завръзите при ябълката у нас се препоръчват препаратите НАД (1-нафтилоцетамид), НАК (1-нафтилоцетна киселина), севин (1-нафтилметилкарбамат) и флордимекс (2-хлоретил фосфонова киселина). Добър ефект от НАД и НАК се получава, ако се пръска при диаметър на завръзите по късите клончета съответно 4-7 мм и 8-10 мм. Най-подходящият момент за използване на севина е, когато този диаметър е 10-15 мм, а за флордимекс - 19-22 мм. Обикновено препаратите се  използват в следните количества:

НАД - 60-120 г, НОК - 0,5-1 г, севин (50 % активно вещество карбарил) 150-300 г, и флордимекс - около 60 мл на 100 л вода.

Крушата е по-малко склонна към нередовно плододаване. При много сортове натоварването с плодове не е прекомерно и затова почти не се налага да се прорежда. При онези обаче, които плододават обилно, трябва да се намаляват завръзите, за да се подобри качеството на продукцията. На плодно клонче се оставят по 1-2, по-рядко - по 3. Може да се използват и препаратите, посочени при ябълката, в същите концентрации и срокове. Но трябва да се знае, че по-добри резултати се получават от НАД и НОК отколкото от севин.

Прасковата плододава редовно, но образува голям брой завръзи. Това влияе отрицателно върху растежа на дърветата, цветообразуването и добива както през настоящата, така и през следващата година. А. плодовете остават дребни, с по-малко плодова месо за сметка на костилките. Ето защо и при този овощен вид също е необходимо да се прореждат завръзите. Ръчно това трябва да стане по време на юнското окапва не, когато вече проличава какво ще бъде натоварването на дърветата. Премахват се толкова завръзи, че разстоянието между останалите да бъде 10-15 см. Най-подходящ препарат за прореждане е 2-хлоретил фосфоновата киселина (етефон, етрел, флордимекс). Но прилагането му е много трудно и специфично, затова задължително трябва да се търси помощта на специалист.

 

Химичното прореждане е деликатна работа. За да се получате добри резултати, необходимо е да се спазват редица условия, както  добре да се познават факторите. оказващи влияние върху прореждащото действие на препаратите. Ето защо не бива да се пристъпва към него, преди да се направи консултация със специалисти. За препоръчване е личните стопани да предпочитат ръчното прореждане на завръзите.