Потребителско меню 

 

 

 

 

 

С КАКВИ РАЗТВОРИ ДА ПРЪСКАМЕ ЛОЗИТЕ? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Лозя

 

 

С какви препарати да пръскаме лозите?

Трябва да отбележим, че е добре средствата за растителна защита да се редуват, а не да се използва един и същи препарат.

Кога се появява Екскориоза?

Във фаза набъбване на пъпките на лозите и асмите една от сериозните заплахи е болестта Екскориоза.

Срещу нея пръскането можете да направите и с Дитан М 45 - 30 грама на 10 литра вода, със Санкоцеб 80 ВП - 30 г на 10 л вода, или с Микал Флаш - 30 г на 10 л вода.

При фазата, в която леторастите станат от 2 до 6 см. вече има опасност от първите "похождения" на брашнеста мана /оидиум/.

Може да се третира с един от познатите ви препарати: Систан супер 24 ЕК - 10 мл/дка, Топаз 100 ЕК - 2 мл на 10 л вода, Еклер 49 ВГ - 5 г на 10 л вода, Шавит Ф 71,5 ВП (Ф72 ВДГ) - 20 г на 10 л вода, Кабрио топ - 0,02% и др.

Как да приготвяме работния разтвор?

Приготвянето на работния разтвор е едно от най-важните условия за правилното действие на пестицидите. Преди започване на работа прочетете етикета на препарата, който съдържа информация за дозата или концентрацията му и начин на приложение.

При течни и гранулирани препарати, резервоарът на пръскачката се пълни до половината с вода, след което се прибавя необходимото количество препарат и се допълва догоре.

При използване на прахообразни, количеството препарат се разбърква с вода в отделен съд и приготвеният разтвор се излива в напълнения до половината с вода резервоар, след което се допълва.