Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Как се постигат високи добиви от репички? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

В какви условия се отглеждат репичките?

Светлината и топлината се едни от основните фактори за растежа и развитието на репичките, отглеждани в култивационни съоръжения. През зимата на открито репичките могат да се отглеждат само в райони, в които не се задържат мъгли. Семената поникват при три четири градуса, макар че оптимална температура е 15-20 градуса. Младите растения понасят без повреди от минус един-два до минус 6 градуса. Но продължителното въздействие на ниски температури ускорява формирането на цветоносното стъбло, преди още растенията да са образували кореноплоди. Когато температурата и светлината са под оптималните вместо за 20- 25 дни кореноплодите се оформят за 50-60 дни, ако се засяват сортове за плоско производство, например червени с бели опашки, този период се удължава до 105 дни.

При гъсти посеви и недостиг на светлина растенията се изтеглят, подсемеделното им коляно излиза над повърхността на почвата и загрубява. От такива посеви не се получава качествена продукция качествени кореноплоди се оформят, когато през целия вегетационен период се поддържа оптимална влажност на почвата. Трябва да се знае, че в първия период от нарастването на кореноплодите, което за ранните сортове съвпада с оформянето на първия лист, растенията не се нуждаят от много влага. През втория период от началото до пълното оформяне на кореноплода, е необходимо повече вода. Ако през този период репичките не се поливат редовно кореноплодите се деформират, напукват се или при продължително засушаване, започват вторично нарастване.

Кои сортове репички са подходящи за отглеждане?

Сортът има решаващо значение за производството на репички с високо качество. От наличните най-подходящи сортове са Сакса 2 растенията имат малка полуизправена розетка и кръгли, интензивно червени кореноплоди с тънка опашка. Сортът Бисер - с малка розетка и неовласени листа, които са богати на витамини и ценни минерални соли и могат да се консумират като салата, заедно с кръглите бели кореноплоди. В района на София сорта се отглежда отдавна и се посреща много добре на пазара, особено когато се приготвят шарени връзки от бели и червени кореноплоди.

Какви норми се спазват при сеенето на репички?

Добивите при репички се регулират с посевна норма, която осигурява оптимален брой растение на единица площ с качеството на сорта и с условията на отглеждане. Теглото на 1000 семена е 8-9 грама за сорт Сакса 2, но 6-7 г за сорт Бисер. Посевната норма е два три килограма на декар. Гъстите посеви трябва да се прореждат.

Как се прибира реколтата от репички?

Прибирането да става на два пъти. След всяко прибиране се полива обилно, за да се уплътни почвата около останалите растения.

За полско производство на репички са подходящи почви от богато торене с оборски тор предшественици. Трябва да се избягват много тежките, както и силно дренирани сухи почви.

В южните райони репичките се засяват зависимост от метеорологичните условия от средата на февруари, а в останалата част на страната - в началото на март. Засява се редово с 15 см разстояние между редовете или разпръснато с посевна норма 2,5 кг семена на декар.

 

Подходящи сортове за полско производство са: софийски превъзходни - растенията имат средно едра полуизправена розетка и кръгли интензивно червени кореноплоди с малка бяла опашка, любими растенията са средноедра изправена листна розетка, а кореноплодните са интензивно червени, с плътна консистенция и с продължителна стопанска зрелост. Изпълнявайки тези препоръки може да си осигурите високи добиви от репички отглеждани в култивационни съоръжения и на открито.