Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Зеленчуци, засаждани през месец март PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

Кои зеленчуци се засаждат през месец март?

Кои зеленчуци са най-подходящи за засаждане през месец март?

Боб

Бобът е продуктивна, лесна за отглеждане култура, произвеждаща нежни зърна в големи шушулки. Засейте директно, като разположите семената на 30 см едно от друго. Може да се отглежда в саксии, а върховете на младите леторасти да се използват в салати.

Люти чушки

Лютите чушки се справят най-добре в саксии и могат да се отглеждат на слънчев перваз на прозореца или в оранжерия. Изберете компактни сортове с дребни плодове и ранни сортове за по-надеждна реколта при по-хладно време. Засейте върху повърхността на многоцелевия компост и покрийте с тънък слой компост или вермикулит. Покрийте саксиите с прозрачен найлонов плик, прикрепен на място с еластична лента, за да създадете мини оранжерия. Поставете на слънчев перваз на прозореца или върху загрят размножител. Отстранете пластмасовата торбичка веднага щом се появи разсада.

Див лук

Лукът е чудесен за отглеждане в контейнери, тъй като не заема много място. Берете редовно, за да насърчите растежа на нови листа. Ако се оставят да цъфтят, цветята на лука привличат опрашители. Посейте щипка семена в отделни семенни модули, пълни с многофункционален компост без торф. Покрийте с 1 см компост, полейте добре, етикетирайте и поставете на слънчев перваз на прозореца или в оранжерия. Засадете навън или в по-големи саксии, след като премине целият риск от замръзване.

Грах

Засейте граха в големи саксии за издънки или директно в земята. Изберете издръжливи, ранни сортове за сеитба през март. Посейте семената в единични или двойни редове, на 5 см дълбочина и 30 см една от друга.

Картофи

Картофите могат да се отглеждат в земята или в саксии. Нарежете картофите за семе, като поставите клубените в стари кутии за яйца или тави за семена на хладен, светъл перваз на прозореца, за да насърчите образуването на издънки. Към края на месеца засадете покълналите грудки в предварително изкопани окопи или в саксии или чували върху 10 см компост, след което покрийте с допълнителни 10 см компост. Заземете или добавете още компост, когато се появят издънките.

Сладки чушки

Нежните сладки чушки се нуждаят от топлина и слънчева светлина. Те се справят най-добре в саксии, в идеалния случай в оранжерия. Посейте семена върху повърхността на влажен, без торф, многофункционален компост и след това покрийте с лек слой компост или вермикулит. Покрийте с прозрачна найлонова торбичка, закрепена на място с еластична лента, за да създадете мини оранжерия. Поставете на слънчев перваз на прозорец или отопляем размножител. Отстранете пластмасовата торбичка веднага щом се появят разсад.

Домати

Доматите могат да бъдат лесни за отглеждане, но кордонните сортове се нуждаят от опора и редовно подрязване. Изберете сортове чери като храсти, падащи или кордонни чери за саксии и сортове кордонни за отглеждане в земята или в торби за отглеждане. Посейте семена върху повърхността на влажен многофункционален компост без торф и покрийте с фин слой компост или вермикулит. Покрийте с прозрачна найлонова торбичка, закрепена на място с еластична лента, за да създадете мини оранжерия. Поставете на слънчев перваз на прозорец или отопляем размножител. Отстранете капака веднага щом се появят разсада.

Цвекло

Цвеклото ще покълне при ниски температури, така че може да се сее през март. Засейте семената директно в плитки сеялки и ги покрийте с фин слой почва или компост. Берете, когато цвеклото достигне размера на топката за голф.

Салата

Започнете да сеете салати от март нататък и ще се наслаждавате на вкусни листа месеци наред. През март те се засяват най-добре на закрито и се засаждат навън, след като премине целият риск от замръзване.

Манголд

Листа от манголд

Манголдът е много привлекателно контейнерно растение. Берете редовно за малки листа или оставете да пораснат за по-големи листа, които могат да се приготвят на пара като спанак. Засейте в саксии или направо в земята, като покриете с 2 см компост.

Кейл

Кейлът е идеален за полусенчесто място. Отглеждайте в саксии или земята за реколта от млади листа, които да използвате в салати или леко задушени като зеленчук. Посейте три семена в отделни семенни модули, пълни с многофункционален компост без торф. Покрийте с 2 см компост, полейте добре, етикетирайте и поставете на слънчев перваз на прозореца или в оранжерия.