Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БОРБА С МОРКОВЕНАТА МУХА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

 

Ако морковите са силно наядени, а във вътрешността им има червенокафяви тунели става въпрос за червейчетата на морковената муха (Psila rosae). Самата муха се появява в зависимост от времето в началото или средата на май и снася яйцата си по земята близо до морковите. Червейчетата живеят

в растящите моркови и оставят плоски, неравномерни тунелчета, които се оцветяват в ръждивокафяво. Ако морковите се извадят рано, по тях се виждат червейчета с дължина 6 - 9 мм. Много скоро те напускат морковите и следват нови поколения. Мухите живеят до октомври. Поради ръждивокафявия цвят на тунелите те са известни и като железни червеи.

Докато по-рано срещу ларвите се прилагаха химични средства, днес се препоръчва културите да се покриват със защитни мрежи, които при правилно поставяне не позволяват на мухите да проникнат до почвата и да снесат яйцата си. Мрежата се поставя още в началото на май и остава до прибирането на реколтата. Ако в морковите въпреки това се появят червеи, те вероятно са от зимували в почвата какавиди. Затова се препоръчва мястото на засяване на морковите да се сменя всяка година.

 

Под защитната мрежа листата на морковите израстват буйно. Същото важи и за плевелите. Затова се налага мрежата да се сваля, за да се оплеви. Добре е това да се прави при горещо и ветровито време, когато зеленчуковите мухи не могат да снасят яйца.