Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДИНИ И ПЪПЕШИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Каква почва и какъв хранителен режим са най-благоприятни за дините?

Дините растат добре на слънчеви и защитени от студени ветрове места с дълбока, топла, аерирана и влагоемна почва, богата с хумус и С лесно достъпни хранителни вещества - азот, фосфор и калий. Фосфорът има най-голямо значение за повишаване на захарите в плодовете. Към почвената реакция не са много взискателни, но най-благоприятна е слабо киселата или неутралната реакция.

След какви растения е полезно да се отглеждат дините?

Много подходящи предшественици на дините са люцерната, фасулът, баклата, зелето и др. Не трябва да се отглеждат след краставици, пипер, тиквички, тикви, пъпеши и на едно и също място не бива да идват по-рано от 4-5 години. Преди дините мястото може да бъде заето от маруля, главеста салата, зелен лук, зелен чесън и спанак.

Какви са по-важните изисквания на пъпешите към условията на отглеждане?

Пъпешите са растения на горещия климат. Оптималната температура за растежа и развитието им е 28-30 градуси. При 10 градуси листата им престават да асимилират, а при -1  градус растенията загиват. В началото на вегетацията си изискват по-висока почвена влажност. Възрастните растения са по-сухоустойчиви, но към почвеното засушаване са по-чувствителни от дините, поради което и напояването при тях е по-ефективно. Колебанията на почвената влажноност през периода на зреене на плодовете причиняват напукването им.

Особено благоприятна за пъпешите е ниската въздушна влажност. При висока въздушна влажност те бързо се нападат от брашнестата мана.

Пъпешите се нуждаят от интензивно слънчево греене.

Не понасят засенчване и при облачно време не се развиват добре.

Към типа на почвата и към хранителния и комплекс, както и към предшественика изискванията на пъпешите са като при дините.

Есенната обработка на почвата не трябва да бъде по-плитка от 25 см, тъй като дините и пъпешите изискват много добра почвена обработка. Заедно с нея на 100 кв.м се внасят 3-4 кг суперфосфат, 1,5-2 кг калиев тор и 200-300 кг полуразложен оборски тор или компост.

Необходимо е през пролетта почвата да се поддържа рохкава и чиста от плевели. Полезна е пролетната плитка оран или прекопаване. Непосредствено преди сеитбата трябва да се внесат на 100 кв.м  2-3 кг суперфосфат и 1-2 кг калиев тор или 100-120 кг дървесна пепел.

При отглеждане на друга зеленчукова култура до сеитбата на дините непосредствено след прибирането и през пролетта почвата се изорава и се прекопава на дълбочина 18-20 см и се тори с 3-4 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев тор или около 100 кг дървесна пепел на 1 оо м2.

Торенето с пресен оборски тор през пролетта не бива да се практикува, защото не се отразява добре върху плододаването и качеството на плодовете.

На каква повърхност и на какви разстояния се отглеждат дините и пъпешите?

Дините и пъпешите се отглеждат на равна повърхност на гнезда на разстояние за дините 2 х 1-0,8 м (сортовете Кримсон, Мраморна 17 и Боряна) и 2 х 0,6 м (сорт Шугар бейби), за пъпешите - 1,5 х 0,5 м. Гнездата се накопават с мотика с диаметър 40-50 см. От едната страна гнездото се прави на високо, така че да е обърнато на юг, за да се затопля по-добре. Във всяко гнездо се хвърлят една-две лопати разложен оборски тор, който поддържа почвата на гнездото влажна до сеитбата.

Кога и как се сеят дините и пъпешите?

Дините и пъпешите се засяват през втората половина на април или в началото на май (за по-студените райони), когато почвата е вече достатъчно затоплена - почвената температура да е 12-15 градуси.

Непосредствено преди сеитбата около 2/3 от разложен оборски тор, поставен в гнездото, се размесва добре с  почвата. С другата част се покрива гнездото след засяването, за да се предотврати образуването на почвена кора и да се задържи влагата на почвата в гнездото.

Най-добре е да се използват рътени семена, за да се осигури по-редовно и по-бързо поникване. В едно гнездо на дълбочина 4-6 см се засяват кръгово или в надлъжна браздичка 5-6 семена. За 100 кв.м площ са необходими 30-50 г семена при дините и 20-30 г при пъпешите. Разхвърлят се и примамки срещу поповото прасе.

За ускоряване на поникването засетите редове може да се покрият с полиетиленови тунели.

Какви са грижите за дините и пъпешите през вегетацията?

След като растенията образуват първите същински листа, извършва се двукратно прореждане в гнездата през интервал от 7 до 10 дни. В едно гнездо се оставя окончателно по едно растение при дините и по две растения при пъпешите.

Своевременната обработка на почвата е изключително важна. Тя започва 10-12 дни след поникването. Докато растенията покрият с ластуните си почвената повърхност, почвата се обработва редовно, за да се поддържа постоянно рохкава и чиста от плевели. С първото окопа¬ване се прави и слабо загърляне на растенията с рохкава и влажна почва. Окопаването се извършва, след като се вдигне сутрин росата, за да се предотврати развитието на болести.

До покриването на почвата от ластуните дините и пъпешите се подхранват двукратно с по 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м. Първото подхранване се прави на дълбочина 5-7 см, а второто - на 10-12 см. Подхранва се след вдигането на росата.

Две-три поливки през вегетацията влияят положително върху добива. Поливането трябва да се извършва внимателно, като се съобразява с фазата на развитие на растенията. При засушаване през април-май се извършва първата поливка, за да се ускори поникването. Втори път се полива в началото на цъфтежа, а трети - в началото на образуването на плодовете. Поливането при зреене на плодовете на дините влошава качеството им и трябва да се избягва.

 

Поливните бразди за напояване на дините и пъпешите се правят с плугче или с мотика, близо до редовете, преди растенията да са покрили повърхността на междуредията.