loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПОЧИСТВАНЕ НА ПТИЦА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

Как става почистването на закланата птица?

Почистването на закланата птица става по два начина: чрез парене и чрез скубане.

Почистване на закланата птица

Закланата птица се попарва с вряла вода и две­три минути след попарването перата се скубят. Така птицата се изчиства добре, но месото й лесно се поврежда, защото от всяко дребно перце при изскубването се получава дупчица, която се запълва с вода и тя прониква в мускулатурата. Ако скубането се извърши внимателно, без да се разкъсва кожата, птицата може да стои несготвена и на студено и по-дълго време.

Пърлене на закланата птица

Закланата и почистена птица се пърли със спирт или с нагъната хартия, която дава силен пламък. На опърлената вече птица се разрязва шията и се отстранява гушата.

Почистване от вътрешноситте на закланата птица

После се разрязва и коремът и се изваждат вътрешните органи. При това се внимава да не се разкъса жлъчката, която е прилепена към черния дроб. Тя се изрязва грижливо и се изхвърля. Воденичката се разрязва на две. Отстранява се вътрешната и дебела кожа, а заедно с нея и всички остатъци от храната. Ако по червата има тлъстина, тя се обира преди изхвърлянето на червата. Опашните жлези и връхчетата на крилцата се отстраняват. Така почистената птица се измива със студена вода.