loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ ЯЖТЕ ПИЛЕ И РИБА PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Отслабване - Диети

 

 

 

 

Диeтичен режим, изобилстваща от риба, пиле,плодове и зеленчуци вместо червено месо, помага на хората да живеят по-дълго и предпазва от редица хронични заболявания, установиха американски учени, цитирани от Дарик.

Те твърдят, че тайната на дългия живот без болести е в намаляването на количеството червено месо, което приемаме, и замяната му с риба, пиле, ядки, бобови растения, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести продукти.

Месото е основен източник на протеини и мазнини в много диети, но също така е свързано с увеличаването на случаите на диабет, сърдечни заболявания и много видове рак.

Нови изследвания показват, че червеното место, особено обработеното месо като сланина,колбаси и кайма, увеличават опасността от смърт от тези заболявания. Учените обаче установили, че преминаването към риба, пилешко месо и други здравословни храни може да намали тази опасност, пише БГНЕС.

"Изследването ни дава нови доказателства за рисковете за здравето от приемането на големи количества червено месо, което се свързва с диабет от втори тип, коронарни сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак", заяви д-р Ан Пан от Харвардския колеж по обществено здраве в Бостън, която е ръководила изследването.

Средното увеличаване на опасността за здравето на хората, които ядат по една порция необработено червено месо на ден, е 13% и 20% за обработеното червено месо, предупреждават учените.

За целите на проучването си те анализирали данните от изследвания на 37 698 мъже и 83 644 жени. Изследователите смятат, че замяната на червеното месо с една порция риба, пилешко месо, ядки, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести продукти всеки ден намалява опасността от смърт със 7% за рибата, 14% за пилешкото месо, с 19% за ядките, с 10% за зеленчуците, с 10% за нискомаслените млечни продукти и с 14% за пълнозърнестите продукти.