Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОЧАКВА СЕ ГРИП AH3N2 ПЪРТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Вирусни заболявания

 

Възможно е тази зима да има епидемична вълна в България от грипен вирус AH3N2 Пърт, предаде Агенция „Фокус”, цитирайки акад. Ангел Гълъбов – вирусолог, директор на Института по микробиология при БАН. По думите на акад. Гълъбов - това може да се случи преди Нова година или в първите два месеца на 2011 година. 
„От две години в България не е имало взрив от сезонен грип. Не става дума за пандемията от свински грип, става дума, че два сезона ние нямаме грипна вълна, дължаща се на типичния сезонен епидемичен грип. Главният причинител на тези сезонни грипове е грипен вирус AH3N2. Тази година щамът, който атакува Северното полукълбо, преди това беше в Южното, се казва Пърт, на името на австралийския град. Той замени AH3N2 Брисбейн, който не ни посети масово, България не беше гостоприемна за него. Този вирус засяга главно възрастните хора, тъй като имунната им система е доста отслабнала, както и децата. От възрастните са особено заплашени тези, които имат сърдечносъдови заболявания и белодробни хронични заболявания или имат диабет. Тези рискови групи са най-заплашени, те дават голямата заболеваемост и смъртност от сезонния грипен вирус, който е нов”, заяви вирусологът. Той обясни, че могат да се появят случаи като продължение на този пандемичен щам, наречен свински грип – AH1N1. „Този грипен вирус, който може също да ни нападне, т.е. да продължат заболяванията, дължащи се на него, той не засяга напредналата възраст, а засяга децата и активната възраст. В цял свят беше така, дадоха се случаи за засягане на бременни и пълни хора, и то във възрастта до 50 години, в най-активната възраст, когато имунната система е в много добро състояние. Възрастните обаче са имали контакт с предшественика на този вирус – на свинския грип така, че те не боледуваха. Миналата година почти нямаше боледували в тези възрастови групи над 50 години. Доста масово хвана страната, и то с много по-леко протичане от сезонните грипове. По-сериозни бяха случаите с бременни, пълни хора или хора, които имат заболявания в млада възраст, както и децата. В световен мащаб се отчита десетократно по-ниска смъртност при него в сравнение с причинителите на сезонния грип така, че грипен вирус AH3N2 е вероятният възможен причинител на грипна вълна”, коментира акад. Гълъбов. Според него сега все още не е време за грип.

 


 

 


 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79677 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?