Потребителско меню 

 

 

 

 

 

Пролапс на правото черво PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Хирургически болести

Описание на пролапс на правото черво

Изпадането на крайния дял на правото черво през отвора на ануса навън  може да бъде в различна степен. Пълният пролапс  се дължи на разхлабване на връзките, които  прикрепват правото черво. При непълното изпадане навън от ануса се подава само лигавичния  слой на правото черво.

Причини за изпадането на правото черво

Изпадането на правото черво може да се получи при децата,вследствие недостатъчна извивка на кръстната кост, а у възрастните - при диария, запек, упорита кашлица, камъни в пикочния  мехур, хемороиди фимоза, разкъсване на тъкани около ануса, след, раждане, при бременност. При възрастните жени изпадането на правото черво  се съчетава и със спадане на половите органи. Пролапсът се характеризира с конусовидно изпадане на правото черво,  при което навън се обръща лигавицата. Тя е зачервена и отделя слуз, която мокри бельото. При по-дълго престояване на червото навън по лигавицата могат да се появят налепи и язви, които кървят при допир. Болният чувствува тъпи болки, парене и напъни за ходене по голяма нужда. При тежките форми на заболяването болните могат да се изпускат по голяма нужда. Пролапсът се изявява най-тежко в началото на ходенето по голяма нужда и кратко време след това се прибира. По-късно това вече не може да стане поради изпадането на лнгавицата и застоя в стената на червото.

Лечение на пролапс на парвото черво

Лечението на пролапса може да бъде консервативно или оперативно. При възрастните най-често се прибягва до операция, докато при децата консервативното лечение обикновено дава добър резултат. Преди всичко трябва да се отстрани причината, която е предизвикала изпадането на правото черво. Дават се болкоуспокояващи  средства, минава се на диетично хранене. Малките деца с пролапс не трябва да се оставят да ходят по голяма нужда на гърне, а на подлога в легнало положение. Ако ходят на гърне, трябва да се придържат, като пръстите на тези,който ги обслужва, притискат отстрани ануса.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79650 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?