Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРОФИЛАКТИКА НА СЪСТОЯНИЯ, ВОДЕЩИ ДО ИНСУЛТ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Сърдечно-съдова система

На какво трябва да обърнем внимание при профилактика на инсулт?

Много голямо е значението на профилактиката и  лечението на хипертоничната болест. Към болния с хипертония трябва да се подхожда с необходимата сериозност още в първите години на заболяването. Болният трябва да познава същността на своето заболяване и да избягва всички фактори (наричани рискови фактори), които могат да утежнят заболяването и да му дадат лош ход. Тютюнопушенето, алкохолът, стресовите състояния, затлъстяването, злоупотребата, с кафе, застоялият живот и пр. са от много голямо значение за превръщането на един пациент с начални преходни хипертонични реакции в истински хипертоник.

Необходими ли са лекарства?

Наред с избягването на тези фактори всички пациенти, склонни към преходни повишавания на кръвното налягане, трябва да употребява по съветите на лекаря и определени лекарства – регулатори на нервната система и съдовия тонус, за да се попречи този начин  на реагиране на нервната и сърдечно съдовата система да стане траен болестен рефлекс. Извършването на профилактични прегледи редовната проверка на кръвното налягане, съобразяването със споменатите рискови фактори трябва да бъдат приети не със страх, а спокойно и разумно. Откриването на ранните прояви на хипертонията или атеросклрозата не е опасна. Опасно е пренебрегването на този факт: воденето на живот, противоположен на здравно-хигиенните норми. Когато у даден човек се открият случайно оплаквания първите признаци на  хипертонична болест или атеросклероза, обикновено - никой не намира нужния подход, за да научи този човек какво трябва да прави по-нататък. В такива случаи се дава препоръката "не обръщай внимание", "нищо няма". Действително в този ранен период нищо няма. Първите признаци говорят само за това, че поради редица причини нервната система на този човек е започнала да реагира на по-обременяващи жизнени. Ситуации с такъв тип реакция от страна на сърдечно-съдовата система. Този тип реакция трябва да бъде прекъснат и променен с всички възможни средства. Трябва да се знае, че този ранен период е най-благоприятният за преодоляване проявите на хипертоничната болест. При развита вече хипертонична болест всичко казано важи в още по-голяма сила, защото тук целта е да се съхрани оптималното  равновесие на организма, работещ вече при по-друг режим на реакция и по-друго състояние на сърдечно-съдовата  система. Това е единственият път за ограничаване и предпазване от мозъчен инсулт. Както се вижда, това е наистина многостранен проблем с много лични и социални аспекти.

 


На вниманието на кмета

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

ПОМОЩ , ШУМ ОТ КЛИМАТИЦИ!

  На вниманието на кмета: Кюстендилци бавно оглушават от шума на климатици ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ, НО ШУМА ОТ КЛИМАТИЦИТЕ ОСТАНА             Часът е 23, вървим по една от централните улици в град Кюстендил. Трафикът от...

admin - avatar admin 03 Фев 2012 Hits:79650 На вниманието на кмета

Read more
 

Последни обяви

Анкета

Какво най- много харесвате в Кюстендил?